Picture of the authorPicture of the author
/ , петак, 16.10.2015

Интензивирана сарадња Војводине и Баден Виртемберга

16102015_odbor_1
AA

Сарадња Војводине и Баден Виртемберга постаје све интензивнија, а Дунавски регион нуди шансу за обе покрајине да заједнички кандидују и реализују бројне пројекте на обострану корист, закључак је са заједничке седнице Одбора за европске интеграције и међурегионалну сарадњу Скупштине Војводине и Одбора за Европу и међународне односе парламента немачке покрајине Баден Виртемберг, одржане у Штутгарту.
Седници је претходио састанак чланица и чланова оба одбора са председником Парламента Баден Виртембрга, Вилфридом Кленком. „Ваша посета показује да су наши односи достигли висок ниво од потписивања Заједничке изјаве о намерама, 25.јуна прошле године, казао је Кленк и изразио задовљство што ће предедник Скупштине Војводине Иштван Пастор са скупштинском делегацијом крајем овог месеца учествовати на четвртом по реду Годишњем форуму о Европској стратегији за Дунавски регион која се одржава у граду Улму у организацији покрајинске Владе Баден Виртемберга.
Потенцијале, искуства и идеје потребно је преточити у конкретне предлоге, сложили су се парламентарци из две регије на заједничкој седници. У том смислу, предстојећи Годишњи форум посвећен ЕУ стратегији за Дунавски регион у Улму, биће права прилика да се покрену заједнички пројекти и да се за њихову реализацију потраже средства код европских фондова за шта су представници АП Војводине већ спремни.
„Међурегионална сарадња са Баден Виртембергом за нас је једна од најзначајнијих. Не само да нас спаја Дунав, него нас спајају и култура и традиција наших региона. Евидентно је да су поједине области сарадње садржане у Заједничкој изјави о намерама, као што су парламентарна, привредна и пољопривредна, у сталном повоју и да ћемо их и даље развијати“, казала је Маја Седларевић, председнца Одбора за европске интеграције и међурегионалну сарадњу.
„Ми смо као покрајина заинтересовани и спремни да развијамо сарадњу у многим областима. За нас је од посебног значаја да реализујемо већ договорене манифестације „Дани Војводине у Баден Виртембергу„ и „ Дани Баден Виртемберга у Војводини“ посвећене конкретним темама. Желимо да унапредимо сарадњу између наших универзитета и научних института, повећамо размену студената и административних службеника који би се стручно усавршавали обављајући радну праксу у наше две регије, казала је Маја Седларевић у свом обраћању на седници.
„Мишљења смо да би осим наша два одбора и други парламентарни одбори могли интензивније да сарађују, посебно надлежни одбори и институције у области аграрне политике и пољопривреде, за чиме постоји спремност. Затим, формирање Женске парламентарне мреже Подунавског региона исто је једна од тема о којој ће се разговарати и на предстојећем састанку у оквиру Дунавског форума у Улму“, казала је Седларевић. Она је у Штутгарту посетила и Информациони центар за жене у оквиру Удружења за међународни рад са омладином и разговарала са представницама те организације.
Проф. др Светлана Лукић Петровић представила је на седници добра искуства Новосадског универзитета у сарадњи са сродним институцијама у Немачкој и навела да Универзитет сарађује са осам сродних институција у тој земљи, од којих су две из Баден Виртемберга. Она је указала на предности сарадње са научно истраживачким центром „Биосенс“, који нуди бројне могућности научницама и научницима.
Пројекти из Дунавске стратегије у области заштите животне средине су неки од пројеката са којима би две покрајине заједно могле да аплицирају за европска средства, сматра Миливој Вребалов, потпредседник Скупштине Војводине и члан Одбора. Он је кандидовао сарадњу на пољу геотермалне енергије и производње биомасе, где Војводина има значајне потенцијале и малу искоришћеност у чему би немачки партнери могли да помогну.
Чланицама и члановима Одбора за Европу и међународне односе уручена је Стратегија за инклузију Рома АП Војводине. У дискусији, домаћине је интересовало и какав је однос централне власти према Покрајини када је у питању остваривање њених надлежности, где је констатовано да се ситуација мора значајно побољшати.
Другог дана званичне посете Баден Виртембергу, Одбор за европске интеграције и међурегионалну сарадњу Скупштине Војводине састао се са Петером Хофелихом, државним секретаром у Министарству финансија и привреде и његовим сарадницима како би разговарали о структурним фондовима Европске уније.
Након представљања позитивних искустава покрајине Баден Виртемберг,размењена су искуства по питању коришћења фондова и могућности заједничке сарадње где Војводина има интерес за сарадњом у оквиру Дунавске стратегије,речено је на састанку.
Чланице и чланови Одбора разговарали су и са председником дистрикта Штутгарт Јоханесом Шмалцелом и представницима задружних организација које су један од носилаца привредног развоја покрајине Баден Виртемберг.

fixed-img