Picture of the authorPicture of the author
/ , петак, 18.12.2015

Конференција о мањинском и вишејезичном информисању

18
AA

У Скупштини АП Војводине данас је одржана конференција о мањинском и вишејезичном информисању у контексту спровођења медијских закона, коју су организовали Независно друштво новинара Војводине (НДНВ) и Мисија ОЕБС у Србији.

У фокусу данашње конференције била је тема изласка државе из власништва над медијима, као и последице, поуке и могућности у односу на овај процес, о коме су говорили председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, Представници Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање, НДНВ-а, Мисије ОЕБС, медијски аналитичари, новинари и други.

Отварајући конференцију, председник Пастор оценио је да се процес приватизације медија у Србији показао као веома лош и да ће његов резултат бити пропаст мањинских и локалних медија, јер су приватизације медија потпуно неуспешне и привидне.

„Догађа се једна парадоксална ситуација. Очекује се од државе да помогне мањинским медијима, али и да се дистанцира од њих, а са друге стране мањински медији не могу издржати тржишне услове и не могу бити самоодрживи“, рекао је Пастор и додао да је пракса показала да су медији који су од самог старта били у приватном власништву много мање независни од оних у државном власништву. Он је рекао и да перманентно информисање на мањинским језицима постоји на Радио-телевизији Војводине, док се на локалном нивоу мањински и вишејезични медији гасе.

Пастор је нагласио важност обезбеђења стабилног пројектног финансирања мањинских медија, медија чији су оснивачи национални савети националних мањина, као и обезбеђење гаранција да ће општине, покрајина и држава издвајати средства за конкурсно финансирање медија.

Поред Пастора, у уводном делу конференције говорили су и шефица Медијског одељења ОЕБС Гордана Јанковић, помоћник покрајинског секретара за културу и јавно информисање Калман Кунтић, председник НДНВ Динко Грухоњић, председник ИО НДНВ Недим Сејдиновић, заменица Покрајинског омбудсмана Ева Вукашиновић и медијска аналитичарка Гордана Предић.

Током конференције разговараће се о истраживањима и искуствима у процесу изласка државе из власништва над мањинским медијима, као и о даљим корацима организација и појединаца у овом процесу.

fixed-img