Picture of the authorPicture of the author
/ , среда, 18.02.2015

Награда Фонда „Тодор Манојловић“ уручена Фестивалу савременог позоришта “Дезире” из Суботице

18022015_Petkovic_todor 01
AA

Добитник награде за модеран уметнички сензибилитет Фонда „Тодор Манојловић“ за 2014. годину је међународни регионални фестивал савременог позоришта “Дезире” из Суботице, саопштено је данас на конференцији за новинаре у Покрајинској влади.

Фонд „Тодор Манојловић“ делује у оквиру Градске народне библиотеке „Жарко Зрењанин“ у Зрењанину и за 24 године постојања, додела награде дало је видне резултате, јер се намењена ствараоцима из различитих области уметности, чије дело остварује аутентичну, провокативну и природну сагласност са бићем и стваралаштвом Тодора Манојловића.
О лауреатима одлучује Управно одбор Фонда, у чијем саставу су проф. др Владислава Гордић-Петковић (књижевна критичарка и теоретичарка, редовни професор на Одсеку за англистику Филозофског факултета у Новом Саду), Предраг Мики Манојловић (глумац), мр Бошко Милин (театролог, доцент на Одсеку драматургије Факултета драмских уметности у Београду), Владимир Арсенијевић (књижевник и преводилац) и Радован Живанкић (академски сликар).

У име домаћина, обратио се подсекретар Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање Радослав Петковић, нагласивши да је награда Тодор Манојловић потекла из Зрењанина, за који је овај савременик својим животом и деловањем био везан, као човек савременог европског духа с краја 19. и почетком 20. века. Као и не мали број великих људи и мислилаца и Тодор Манојловић је био дуго година потиснут, да би кроз оснивање његовог Фонда поново заживео у неком новом савременом уметничком или књижевном изразу и зато ми је драго, рекао је Петковић, што ова награда први пут иде једном позоришном фестивалу, какав је “Дезире” из Суботице.

Председница Управног одбора Фонда проф. др Владислава Гордић- Петковић је образложила одлуку, у којој је нагласила да је четврт века постојања Фонда довољно дуго да би се констатовало да је дошло време и за афирмисање и награђивање једног новог уметничког сензибилитета какво је позориште, јер се створила и једна нова публика.
У одлуци жирија стоји:

„Суботички фестивал “Дезире”, који организује позориште „Костолањи Деже“, чији директор је позоришни редитељ Андраш Урбан, је за кратко време стекао јасне програмске контуре и афирмисао се широм регије. Он пре свега окупља алтернативне и авангардне сцене из Средње – источне Европе и Балкана. Театарски експеримент и критичко мишљење одређују профил театра, нарочито у посттранзицијским временима књижевности, уметност јесте осуђена на ретрадиционализацију. Фестивал “Дезире” се одржава у Суботици и уверљиво је доказао да морамо превредновати појам провинције. Док у култури тече општа провинцијализација и афирмација „демократског кича“, тај фестивал је доказао да је и у провинцији могуће стварати културне институције, које су израз европског и које на високом нивоу репрезентују најновије европске уметничке трендове. Овај фестивал посебну пажњу посвећује авангардним позоришним трендовима Србије, Мађарске и Хрватске и то у једном вишенационалном граду, као што је Суботица, може да значи посебну парадигму. Вавилонски позоришни свет, а у вишенационалном граду јесте сам по себи посебна културна парадигма. За време свог трајања, овај фестивал одиграо је веома важну улогу у упућивању младе генерације у правцу новог уметничког сензибилитета, тако да паралелно са програмским опредељењима ствара и своју публику“.

Испред фестивала на награди се захвалила Оршоја Гажу, која је навела да је од 2009. године до данас одржано шест фестивала.

Свечано уручење награде за модеран уметнички сензибилитет биће уприличено у Зрењанину током наредних месеци.

fixed-img