Picture of the authorPicture of the author
/ , четвртак, 11.06.2015

Обновљен Молитвени дом католичке цркве у Бачкој Паланци

AA

Заменик покрајинског секретара за привреду, запошљавање и равноправност полова Балинт Јухас, боравио је јуче са сарадницима у радној посети Општини Бачка Паланка. Заменик секретара је са председником Општине Бачка Паланка Александром Ђедовцем и сарадницима из општинске управе, обишао Молитвени дом католичке цркве у Бачкој Паланци , чију је реконструкцију финансирао Покрајински секретаријат.Пројекат који је спровела Општина је адаптација и санација објекта цркве Светог Антуна, као и пратећег објакта, те њихово привођење културолошкој и туристичкој намени.
У адаптацију ове цркве, Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова је уложио два милиона динара, кроз конкурс из области туризма. Општина Бачка Паланка је уложила око шест милиона динара, поред чега су донатори из Мађарске допринели набавком грађевинског материјала. Према пројектној документацији, укупна вредност ове инвестиције је око 30 милиона динара. Општина има за циљ проширење садржаја и око објекта и у самом објекту, како би се изградила и заокружила туристичка тематска целина, а са аспекта културног и верског наслеђа, овакав објекат је од великог значаја, јер окупља припаднике мађарске националне мањине.
Објекат је изграђен тридесетих година 20. века у модерно стилу, а првобитна намена је била школа. Осим у сврхе, се планирано је да се у току године употребљава за промоцију културног наслеђа Бачке Паланке, кроз изградњу библиотеке, етно куће и изложбеног базара.

fixed-img