Picture of the authorPicture of the author
/ , уторак, 22.09.2015

Одржан регионални састанак посвећен раду Центра за породични смештај и хранитељство

Novka 1
AA

Одлуком Покрајинске владе 19. фебруара 2014. године основан је Центар за породични смештај и усвојење, први на територији Аутономне покрајине Војводине. Средства за оснивање и рад Центра за породични смештај и хранитељство обезбеђена су за 2015. годину. Процес конституисања завршен је средином 2015. године те је данас Центар за породични смештај и усвојење организовао регионални састанак са представницима Центара за социјални рад Јужнобачког округа. Регионалном састанку поред запослених у Центру, присуствовали су и Новка Мојић, подсекретар Покрајинског секретаријата за здравство, социјалну политику и демографију и директорица Покрајинског завода за социјалну заштиту Рада Митровић.
Поздрављајући присутне директорица Центра за породични смештај и усвојење Ивана Копривица, нагласила је да је ово први Центар за породични смештај и усвојење у Војводини и подсетила да је процес конституисања изузетно дуго трајао, а да је проблем даљег конституисања присутан услед Уредбе о забрани запошљавања, која је и даље на снази.
Покрајинска подсекретарка за здравство, социјалну политику и демографију Новка Мојић, подсетила је присутне да још 2012. године мрежом установа социјалне заштите на територији Аутономне покрајине Војводине планирано отварање три нове установе, односно три центра за породични смештај и усвојење, и то у Новом Саду, Суботици и Белој цркви. У процес се ипак ушло тек 2014. године када је основан Центар у Новом Саду. „Покрајински секретаријат је инсистирао и подржао оснивање ове установе, с обзиром на тренд хранитељства и усвојења. Нама јесте циљ да се хранитељске породице обилазе, да се врши надзор и пружа стручна помоћ хранитељским породицама“, истакла је Новка Мојић. „Жеља свих нас у Покрајинском секретаријату је да се ускоро формирају и друга два центра за породични смештај и хранитељство, као и да се стекну услови да овај Центар са седиштем у Новом Саду добије сагласност за запошљавање преосталог броја предвиђеног стручног кадра.“
Директорица Покрајинског завода за социјалну заштиту Рада Митровић, је исказала је задовољтво чињеницом да је процес оснивања Центра за породични смештај и усвојење завршен. Покрајински завод за социјалну заштиту био је и стручна и логистичка подршка у овом процесу оснивања, што ће по речима Раде Митровић остати и убудуће.
Присутни представници центара за социјални рад упознати су са законским оквиром, делокругом и делатностима Центра, као и плановима које Центар за породични смештај и хранитељство има, нарочито у смислу преузимања послова који су до сада обављали центри за социјални рад.
Представници центара за социјални рад имали су прилику да упознају стручни кадар запослен у Центру за породични смештај и усвојење Нови Сад, обиђу просторије, али и да питају и предложе кораке који би будућу сарадњу учинили ефикаснијом.

fixed-img