Picture of the authorPicture of the author
/ , петак, 11.12.2015

Општа болница „Ђорђе Јоановић“ у Зрењанину обележила 120 година рада

11122015_zrenjanin_1
AA

Ако живите и болујете у Србији данас, није тешко закључити да је здравство у веома тешкој ситуацији. Неки би рекли никад тежој. Ипак, 120 година постојања, рада и развоја Опште болнице Зрењанин говори нешто друго, нешто веома битно, неодвојиво од лекарског завета и Хипократове заклетве, а то је трајање у настојању да се упркос свему, тешкоћама и недаћама, неразумевању и занемаривању, квалитет лечења у Зрењанину непрекидно побољшава, да се учини квалитетнијим.

Квалитет лечења зависи од опреме и лекова којим се располаже у датом тренутку, али највише зависи од људи, лекара и другог медицинског и немедицинског особља са којима се сваки пацијент сусреће.

»Данас је дан, када треба да се сетимо читаве плејаде великана који су беспоштедно давали, не само стручни, него и људски део свог бића и радили на унапређењу здравља и живота у овој средини. Пуних 12 деценија је наша болница успела да одржи имиџ високе стручности, домета и организације и да по томе остане упамћена и уписана у аналима медицине.« – рекла је др Гордана Козловачки, директорка зрењанинске болнице у свом обраћању на свечаној академији која је одржана поводом 120. годишњице Опште болнице »Ђорђе Јоановић« у Зрењанину.

Изградња новог објекта започела је 1985. година, а оно што издваја ову болницу од осталих у Србији је то што је финансирана 25-годишњим самодоприносом грађана општине Зрењанин, Нови Бечеј, Житиште, Сечањ и Нова Црња.

Зрењанинска болница има статус научно-истраживачке јединице и база је стручног усавршавања студената Медицинског факултета Универзитету у Новом Саду. Својим кадровима и простором, Болница обезбеђује школовање и практичну наставу Средње медицинске школе у Зрењанину.

Стручне консултације и допунску дијагностику обавља у референтним клиничким установама Медицинских факултета у Београду и Новом Саду и на Војномедицинској академији у Београду.
У 600 болничких постеља којима Болница располаже, здравствене услуге пружа (на дан 05. фебруара 2015.) 168 лекара, од тога 21 лекар субспецијалиста, 110 лекара специјалиста, 28 лекара на специјализацији и 9 лекара опште медицине. Од укупног броја лекара научно звање доктора наука има 2 лекара, магистра наука 9 лекара и примаријуса 3 лекара.

»Општа болница у Зрењанину је понос оснивача и данас делимо радост на овом великом јубилеју. Покрајински секретаријат за здравство, социјалну политику и демографију је у претходном периоду уложио преко 100.000.000,00 динара у опремање зрењанинске болнице. Ово је болница која је прва добила акредитацију на седам година што значи да је најбоља у квалитету пружања здравствене заштите. То није болница која је остала само на националном стандарду квалитета, него поседује и два ИСО стандарда, што значи да граница ове болнице није само Република Србија, него и регион и сигурно ће једног дана, када услуге буду могле да се наплаћују, пружати и пацијентима из окружења. Коришћењем соларне енергије, ова болница доказује да поседује висок степен друштвене и еколошке одговорности.« – казала је др Данијела Станковић Баричак, помоћница за здравство покрајинске секретарке.

Ова болница је са својим капацитетима највећа здравствена установа у средњобанатском региону. Након првог циклуса стратешког планирања за период 2010-2015. године, који је реализован преко 70 одсто, менаџерски тим је израдио »Стратешки план Болнице 2016-2020. године. Овај пут, стратешки циљеви су разврстани сходно ресурсним потребама и могућностима установе, као и медицинским процесима и исходима. Тако је дефинисано 5 општих и чак 87 специфичних циљева који се односе на стално праћење у унапређење безбедности пацијената и запослених, унапређење квалитета рад болнице, подизање нивоа стручности запослених, нове медицинске технологије и опрему у лечењу пацијената као и на људске, финансијске и остале материјалне ресурсе.

fixed-img