Picture of the authorPicture of the author
/ , среда, 24.06.2015

Отворен трећи семинар Центра за вибро-акустичке системе и обраду сигнала ЦЕВАС

24062015_Stojanovic_Cevas 01-2
AA

На Факултету техничких наука Универзитета у Новом Саду, данас је отворен трећи семинар Центра за вибро-акустичке системе и обраду сигнала ЦЕВАС. Одлуком Националног савета за научни и технолошки развој Републике Србије од 18. маја 2015. године, Центру за вибро-акустичке системе и обраду сигнала ЦЕВАС додељен је статус Центра изузетних вредности, а што је овом приликом и званично проглашено.
Проф. др Горан Стојановић, заменик покрајинског секретара за науку и технолошки развој поздравио је учеснике семинара у присуству декана Факултета техничких наука проф. др Радета Дорословачког, проректорке Универзитета у Новом Саду проф. др Зите Бошњак и представника ЦЕВАС. Говорећи о Центру и какав значај има за Покрајину, на семинару посвећеном добијању статуса Центра изузетних вредности, он је подсетио да је реч о другом оваквом центру у Војводини, који се може похвалити добијањем овог статуса на Факултету техничких наука.
„Оно што је важно за целу Покрајину, као и за покрајински секретаријат за науку и технолошки развој, јесу наша настојања да повећамо ниво квалитета и у високом образовању, као и у научноитраживачком простору у Војводини.Управо данас ова настојања добијају своје пуно признање кроз овај Центар изузетних вредности, који је да би добио тај статус, морао да испуни строге критеријуме у процесу акредитације, што успешно учињено захаваљујући и тиму од 18 истраживача са изузетним биографијама.Оно што ми можемо као ресорни секретаријат је да такве центре подстичемо да им помажемо и подржавамо кроз различите пројекте, али и да истраживаче појединачно подржимо кроз учешће на међународним конгресима и конференцијама, као да им будемо спона да у будућности што више средстава донесу из међународних фондова, пре свега Хоризон 2020, на Факултет техничких наука, Новом Саду и АП Војводини“, истакао је у изјави за медије проф. др Горан Стојановић.
Центар за вибро-акустичке системе и обраду сигнала ЦЕВАС је статутарна организациона јединица Факултета техничких наука у Новом Саду, основана октобра 2014. године. Идејни творац Центра је проф. др Ивана Ковачић, а он обједињује три истраживачке групе са ФТН-а: за нелинеарну динамику и осцилације, акустику и говорне технологије, као и за обраду биомедицинског сигнала.

fixed-img