Picture of the authorPicture of the author
/ , четвртак, 10.12.2015

Покрајина чини све што може како би унапредила сточарство

10122015_Poljoprivreda_ugovori 01
AA

Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство доделио је данас 55 милиона динара путем 178 уговора, у оквиру конкурса за спровођење мера одгајивачког програма на територији АПВ.

„Покрајина чини све што може како би унапредила сточарство“, истакао је данас на Пољопривредном факултету у Новом Саду Бранислав Кнежевић, заменик покрајинског секретара за за пољопривреду, водопривреду и шумарство, који је уручио уговоре корисницима подстицајних средстава, где је заједно са представницима ове високообразовне институције упутио честитке добитницима средстава из наше покрајине.

„Реч је о мери која је законски обавезна, а коју Секретаријат редовно спроводи у сарадњи са Пољопривредним факултетом и одгајивачким организацијама у циљу очувања генетског ресурса и квалитетног грла стоке. Реч је о значајном подстицају за све оне који се баве сточарством, које је поприлично на „коленима“, али верујемо да ће ова подршка значити макар зрно шансе за очување генетског ресурса, који може да задовољи потребе наших сточара“, истакао је представницима медија уочи данашње доделе уговора Бранислав Кнежић.

Средства се за ову меру додељују на основу расположивих средстава, а коначну одлуку о томе доноси Пољопривредни факултет и струка, а на основу конкурса који расписује ресорни секретаријат.

„Ова мера ће свакако бити настављена у наредној години, у складу са могућностима које дозволи буџет. Буџет ће, како знамо, бити далеко мањи него претходних година, али средства ће бити планирана. Обим средстава за ову меру у 2016. још није познат, осим чињенице да ће он сигурно бити мањи него до сада. Ми немамо наменска средства у склопу буџета, која би могли да расподелимо у складу са потребама корисника у области сточарства. Опет, без развоја сточарства, знамо да нема развоја ни других грана попут ратарства и повртарства. Један од основних циљева наше државе, треба да буде и издвајање за ову грану, јер је тренутно учешће сточарства у пољопривредној производњи на ниском нивоу, а то је негде између 20 и 25 одсто, док је у развијеним земљама Европске уније овај проценат 50 одсто. Ми треба да тежимо ка томе, и у овом тренутку Покрајина чини све што може може у том правцу“, поновио је овом приликом Кнежевић.

fixed-img