Picture of the authorPicture of the author
/ , субота, 06.06.2015

Председник Пастор на манифестацији Савеза друштава за борбу против рака

unnamed
AA

У Скупштини АП Војводине данас је отпочела велика хуманитарна манифестација Савеза друштава за борбу против рака, под покровитељством председника Скупштине АП Војводине Иштвана Пастора.

Председник овог Савеза проф. Душан Радуловић захвалио се председнику Пастору на његовој помоћи у превођењу едиције о спречавању карцинома као и на његовом залагању и доприносу у раду Савеза. Због тога је председнику Пастору уручена повеља у знак разумевања и будуће сарадње. Професор Радуловић је нагласио да је рад овог Савеза хуманитарног карактера базиран искључиво на волонтерском раду, те да су главни циљеви превенција болести и подршка оболелима.

Поздрављајући присутне, председник Пастор оценио је да реч рак звучи као смртна пресуда и да је то на неки начин наредба за одлазак, те да када то човек доживи, кад дође у лични контакт, па макар не био лично погођен овом опаком болешћу, онда доживи да је све што је проблем у свакодневници потпуно другоразредно и губи смисао.

Он је подсетио на мај, прошле године, када нас је задесила велика поплава која је покренула читаво друштво и истакао да ту није било више разлика између политичке припадности, није било разлике међу половима, међу националном припадношћу него су се сви ујединили и заједнички именитељ је био савладавање опасности.

„Моје питање је како је могуће да очување материјалних добара може да створи такво јединство у друштву, а како то није могуће у односу на једну од најопакијих болести која нас погађа, да то не доводи до таквог заједничког именитеља који ће читаво друштво дићи на ноге? Зар је могуће да је брига над материјалним добрима, без којих се не може и који у доста великом броју случајева осликавају генерацијски напор, ипак значајнији него очување живота и успешна борба против оваквих болести?“, рекао је Пастор.

Он је честитао на раду досадашњем руководству, пожелео успешан рад будућем и упутио заједнички апел владама, скупштинама, министарствима, секретаријатима, локалним самоуправама, комисијама, одборима, доносиоцима одлука да заједно покушају учинити све за спречавање ове тешке болести.

У наставку програма одржана је презентација едиције о спречавању карцинома, те је одржана изборна Скупштина Савеза на којој су изабрани чланови Управног одбора, Надзорног одбора, председник Савеза и чланови комисија за међународну сарадњу, рано откривање рака, издавачко-пропагандну делатност, заштиту и унапређење животне и радне средине и борбу против пушења.

fixed-img