Picture of the authorPicture of the author
/ , четвртак, 11.06.2015

Приоритет је коришћење европских фондова, међурегионално повезивање и проширивање знања

11062015_medjuregionalna_0
AA

Подсекретарка у Покрајинском секретаријату за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Весна Пиперски-Туцаков присуствовала је првој редовној Скупштини Иновативног Кластера „Панонска пчела“ и оснивачкој Скупштини Актива жена пчеларки Војводине која је одржана данас у Скупштини Војводине.

Поред подсекретарке Пиперски-Туцаков на Скупштини Кластера су говорили помоћница у Покрајинском секретаријату за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирјана Крањац и помоћница покрајинског секретара за равноправност полова Анита Беретић.

Како је овом приликом рекла подсекретарка Весна Пиперски-Туцаков врло је важно што све већи број кластера настаје као резултат међурегионалне сарадње, или као део европских пројеката, а на тај начин се упознају нове процедуре и регулативе Европске уније.

– Треба да користите европске фондове, да се повезујете међурегионално и да ширите знање међу чланицама кластера, а да знање које стекнете пренесете у вашу локалну заједницу, и на тај начин допринесете развоју друштва – поручила је Весна Пиперски-Туцаков.

Она је додала да је ресорни Секретаријат задужен за програм развоја Војводине до 2020. године и као што постоји Стратегија развоја Европа 2020, кластери се налазе у оквиру приоротета који се односе на економски одрживи раст. Због тога Покрајинска влада пружам подршку, како кластерима, тако и предузетницима у области пољопривреде ради економског оснаживања.

Помоћница у Покрајинском секретаријату за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирјана Крањац рекла је да овај Секретаријат помаже оснивање кластера и да је важно да пројекти који се финансирају буду одрживи и да омогуће повећање конкурентности Војводине.

– Овај Кластер је настао као резултат пројеката који је део програма прекограничне сарадње Србија-Хрватска и то је прави пример како треба да се ради, а имате импозантне резултате. Ми очекујемо од вас да и даље радите, да се повезујете међусекторски и прекогранично и на тај начин проширите ваше знање, тржиште и могућности – рекла је Мирјана Крањац.

Помоћница покрајинског секретара за равноправност полова Анита Беретић је дала подршку оснивању Актива жена пчеларки Војводине, јер како је истакла, пред великом циљном групом коју чине жене, стоје неједнаке препреке и велики изазови.

– Наша мисија је како да у оваквим временима, када је друштво на клизавом терену, учинити друштво уједначенијим, јер су жене често на маргинама, невидљиве. Њихов допринос развоју је велик, јер имају породичне бизнисе, носиоци су процеса и покретачи су, али остају у сенци доносиоца одлука – нагласила је Анита Беретић.

Председник Кластера „Панонска пчела“ Хаџи Зоран Јовановић је рекао да је њихова улога да оснаже удружења и кластер, и да се боре за доношење закона о кластерима.

– Потребно је едуковати пчеларе, радити на константности и ширењу тржишта, и окретати се регионалној сарадњи између Србије и земаља у региону као што су Мађарска, Румунија, Хрватска и Словенија – нагласио је Јовановић.

fixed-img