Picture of the authorPicture of the author
/ , четвртак, 30.07.2015

Санитетско возило за Дом за душевно оболела лица у Старом Лецу

IMG_0580
AA

Дому за душевно оболела лица у Старом Лецу данас су уручени кључеви новог санитетског возила. Инвестицијом вредном 3.500.000,00 динара набављено је ново санитетско возило, трактор косачица за траву и даска за чишћење снега. Највећи део ове инвестиције, 2.800.000,00 динара утрошено је за набавку новог санитетског возила.

Приликом уручивања кључева директорки Дома Новка Мојић, покрајинска подсекретарка за здравство, социјалну политику и демографију рекла је да је ово једна од највећих установа социјалне заштите чији је оснивач Покрајинска влада и да је интерес Покрајинске владе и Покрајинског секретаријата за здравство, социјалну политику и демографију да се достигне висок ниво заштите и услуга корисника. Дом у Старом Лецу, као и друге установе и у наредном периоду могу очекивати помоћ Покрајинске владе. „Врло нам је важно да средства којима располажемо улажемо у складу са потребама које искажу установе за смештај корисника“, истакла је Новка Мојић.

Захваљујући се на донацији директорка Дома др Мирјана Вуковић је нагласила да се куповином овог санитетског возила решава велики проблем који Дом има.“Дом је доста удаљен од већих центара, Вршца, Панчева. Свакодневне потребе за превозом теже оболелих корисника до здравствених центара ће бити значајно поједностављен.“ Поред велике инвестиције у виду санитетског возила. Дом је преостала средства од 700.000,00 динара искористио за куповину радних машина, како би се олакшало одржавање дворишта које се налази на површини од 4 хектара.

Дом за душевно оболела лица „1. Октобар“ у Старом Лецу је установа социјалне заштите са дугогодишњом традицијом, основана 1956. године. , колико их је у овом тренутку и збринуто у установи.

Дом се простире на површини од око 4 хектара у амбијенту парка и организован је у 5 објеката за смештај са свим пратећим капацитетима.

Поред исхране и смештаја, Дом својим корисницима пружа здравствену заштиту на нивоу примарне и психијатријске, као и комплетну негу у зависности потреба корисника. Поред ове, основне неге, корисницима је на располагању и радно –окупациона терапија, рехабилитациона терапија, радионице и друго. Од 2009. у оквиру Дома постоји и Прихватилиште за хитне интервенције у кризним ситуацијама за 4 суседне општине, које је такође финансирано средствима Покрајинског секретаријата, а крајем проле године уз помоћ донатора из Аустрије, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, и средстава Покрајинског секретаријата за здравство, социјалну политику и демографију изграђена је нова кухиња која задовољава све светске стандард и подржава капацитет од 550 корисника.

fixed-img