Picture of the authorPicture of the author
/ , петак, 05.06.2015

Стручни скуп ,,Транспорт опасног терета – регулатива 2015“ у Привредној комори Војводине

05062015_privreda_1
AA

У организацији Привредне коморе Војводине и Железничког инжењерског друштва, отворен је данас 11. научно-стручни скуп под називом ,,Транспорт опасног терета – регулатива 2015“, који обједињује предавања и искуства стручњака из ове области, а у погледу водног и железничког саобраћаја, транспорта, из неколико земаља – Србије, Словачке, Хрватске, Швајцарске и Републике Српске. Учесницима стручног скупа данас се обратио, отворивши скуп, заменик покрајинског секретара за привреду, запошљавање и равноправност полова Балинт Јухас.

,,С обзиром да данас благовремена информација значи успех, веома је важно да се овакви скупови организују и одржавају како би се разменила искуства привредника у области транспорта опасног терета. Значај примене стручних искустава је утолико већи уколико имамо у виду веома динамичне промене прописа који регулишу област транспорта опасних материја, посебно оних које се јављају у транспорту, а притом захтевају нове, технолошки унапређене услове за безбедан транспорт. Овакви и слични скупови су допринели смањењу заостајања Републике Србије у примени европских споразума о транспорту опасног терета. Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова подржава овакве стручне скупове који указују на отворене проблеме, истичући спремност да, у оквирима својих овлашћења, промовише вредности које доприносе безбедности и бољем квалтету привредног амбијента и живота грађана АП Војводине“, рекао је заменик покрајинског секретара.

Учесници стручног скупа се данас баве значајним темама из ове области, попут услова за безбедан транспорт заразних материја по одредбама које регулишу такав транспорт водним путевима и железницом, као и надзор теретних вагона за опасне твари посредством телемтике. Стручњаци су представили и националне прописе у транспорту опасног терета и њиховој примени за европско тржиште и унапређење безбедности, а позабавили су се и питањем поступка утовара, отпреме и складиштења опасних материја и хазардног отпада.

Испред Покрајинског секретаријата за привреду, запошљавање и равноправност полова, који је подржао овај скуп, обратио се и инспектор за железнички саобраћај при Одељењу за инспекцијски надзор Јово Милановић који је говорио о процени безебедности железничког транспорта опасног терета кроз тунеле.

Један од кључних закључака са овог скупа јесте чињеница да је неопходно заједничко деловање и тесна сарадња саветника за хемикалије и за безбедност у транспорту опасног терета, као и размена знања и искустава у циљу правилне класификације хемикалија у транспорту.

fixed-img