Picture of the authorPicture of the author
/ , среда, 10.06.2015

Традиционална улога жена у градитељским занатима тема данашње трибине у Скупштини АП Војводине

10062015_ravnopravnost 01
AA

Трибина посвећена традиционалној и вековној улози жена у градитељству и градитељским занатима, одржана је данас у организацији Покрајинског секретаријата за привреду, запошљавање и равноправност полова и Завода за равноправност полова. Директорица Завода за равноправност полова Весна Шијачки отворила је скуп наводећи да је од велике социолошке важности истицање жена које су учиниле велика дела, дајући свој допринос друштву.
,,Данас говоримо и о томе како су жене у многим професијама запостављене. Прилика је да да поменемо и преминулу архитектицу Иванку Распоповић, једну од најенигматичнијих личности савремене архитектуре, чије је једно од најзначајнијих дела и здање Музеја савремене уметности на Ушћу у Београду. Улога институција, те програма и установљених механизама да демистификују родне стереотипе и предрасуде, које су жене својим радом елиминисале из појединих професија и јавног политичког живота. Потребне су године труда и рада у процесу афирмације жена, тачније настојања да им вратимо онај статус који оне истински завређују“, рекла је Весна Шијачки.
Трибина има за циљ повећање видљивости рада и доприноса жена у занимањима која се традиционално опажају као мушка. У градитељским занатима жене су глобално мање заступљене, историјски мање видљиве и награђиване. Све до недавно, историчари су сматрали да жена градитељки није ни било до половине 20. века. Посебно су заборављене и невидљиве жене које су радиле у партнерствима и тимовима, те своју креативност и умеће нису довољно експонирале. У свету данас половину оних који завршавају архитектуру чине жене, а мање од 20 одсто њих има лиценце за рад. Поред тога, према статистичким подацима, нешто више од трећине девојака у средњим школама и на факултетима се образује у области грађевинарства и техничких наука, а само 11 одсто жена се бави овом делатношћу.
На трибини су представљене активности градитељки и чиме се доприноси иницијативама за осветљавањем улоге жена у градитељству у Србији, али и иницирају активности за укључивање већег броја жена у ову област.
Скупу су се обратиле и Весна Станулов, етнолошкиња-антрополошкиња из Завода за заштиту споменика културе града Новог Сада, архитектице Андреа Тамаш Дачић, Драгана Којичић, вајарка и градитељка Смиља Игњатовић, као и Маријана Велики Мајсторовић из невладине организације ,,Барабарка“.

fixed-img