Picture of the authorPicture of the author
/ , уторак, 15.09.2015

У Дому за лица ометена у развоју „Отхон“ у Старој Моравици отворена три нова објекта

15092015_novka_1
AA

„Отворени загрљај“ је пројекат финансиран од стране Европске уније који треба да допринесе унапређењу положаја корисника корисника резиденцијалних установа са интелектуалним и менталним потешкоћама, кроз стварање услова за њихово укључивање у друштво и локалну заједницу. Општи циљ пројекта је побољшање социјалне инклузије особа са интелектуалним и менталним потешкоћама. У склопу овог пројекта данас су у Дому за лица ометена у развоју „Отхон“ у Старој Моравици отворена три нова објекта – куће намењене корисницима у циљу њиховог већег укључивања у друштво и локалну заједницу. У склопу пројекта извршена је изградња, адаптација и опремање објеката за измештање 14 особа у нове објекте уз покретање услуге „становање уз подршку“ што подразумева много већу самосталност корисника. Свечаном отварању објеката присуствовала је покрајинска подсекретарка за здравство, социјалну политику и демографију Новка Мојић.

Поздрављајући присутне директор Дома „Отхон“ Бела Мајлат је рекао да они који верују у будућност граде дом. „У претходних 200 година многе речи су промениле своје значење, али не и реч дом. Највероватније зато што овај појам у себи садржи највеће вредности: безбедност, заштиту, сталност и љубав.“ истакао је Мајлат. Организована социјална брига у овој средини има традицију 200 година уназад на коју су веома поносни. Снага континуитета ове Установе се крила у способности да се прилагоди променама потреба, а заједница је била спремна да да довољан број оних који су Установи помагали. „Овакво наслеђе подстакло нас је да не стрепимо од нових изазова и онда када немамо непосредно искуство у вршењу нове услуге“ Отварање нових објекта је шанса коју Установа пружа себи и својим корисницима да се започне ново поглавље у раду Установе. Овом новом услугом, даје се шанса и за 14 корисника Дома, а разлике које су постојале између „два света“ сведене су на минимум. „Промена од класичних зидова Установе до могућности слободног избора нису само визуелна илузија и симболичан преокрет, она је реална и подразумева побољшање услова живота“.

Захваљујући Европској унији и Покрајинском секретаријату на финансијској помоћи да се овај пројекат реализује директор Дома Бела Мајлат је закључио да у време када милиони лутају тражећи себи дом овакав догађај има посебан значај, јер је овде створена хармонија дома.

Покрајинска подсекретарка Новка Мојић је поздрављајући присутне нагласила да је једна од кључних обавеза наше државе реформа социјалне заштите, а један од видова реформе су и такозване „куће на пола пута“ тј. „становање уз подршку“, као што је овај пројекат. „Покрајинска влада и покрајински секретаријат за здравство, социјалну политику и демографију имају велико разумевање за реформе које се спроводе и до сада су веома често били партнери и подршка установама које су у овај процес ушле“, истакла је Новка Мојић. Она је апеловала на све нивое власти да се активније укључе у овакве пројекте. „Није довољно ући у реализацију овог пројекта, јако је важно да ти пројекти буду одрживи. У време економске, али и социјалне кризе неопходно је пружити сву помоћ не само корисницима у установама већ и руководству и запосленима“.

Одговарајући на питања новинара о значају оваквих пројеката Новка Мојић је рекла да „Тренутно на територији АП Војводине неколико установа које су у реформи и које реализују сличне пројекте. Јако је битно да се људи из установа што активније укључе у живот локалних самоуправа и оспособе за самосталан живот у складу са својим могућностима.“

Свечаном отварању објеката у оквиру пројекта „Отворени загрљај“ присуствовали су и државни подсекретар Ласло Чикош и координатор пројекта за Стару Моравицу Ендре Балаша.

fixed-img