Picture of the authorPicture of the author
/ , петак, 18.12.2015

У Скупштини Војводине уручене годишње награде и стипендија Фонда „Слађана Ђорђевић“

17122015_nagrade_1
AA

У Скупштини АП Војводине под покровитељством потпредседнице задужене за област здравства и социјалне политике проф. др Браниславе Белић, данас су девети пут заредом свечано уручене награде и стипендије Фонда “Слађана Ђорђевић”.

У присуству оснивача Фонда, породице трагично настрадале студенткиње стоматологије Слађане Ђорђевић у чију част је 1994. године основан Фонд који помаже рад даровитих студената, проф. др Браниславе Белић, бившег градоначелника Новог Сада Јована Дејановића, бројних чланова Фонда, лекара и универзитетских професора, досадашњих добитника признања и других угледних гостију, ове године награђено је укупно петнаест најбољих студената са прве и завршне године медицине и стоматологије на Медицинском факултету у Новом Саду, од којих је чак једанаесторо прву годину студија завршило са просеком 10,00.

У знак подршке и захвалности, њима су уручене вредне уметничке слике из ликовне колоније Фонда која носи назив “Лептир белих крила”, књига “Моје новосадске и друге године”, аутора Јована Дејановића, једног од најуспешнијих градончачелника Новог Сада, објављене у издању издавачке куће “Прометеј”, као и новчане стипендије.

Обраћајући се скупу, потпредседница покрајинске Скупштине проф. др Бранислава Белић, честитала је овогодишњим добитницима награда и оснивачима Фонда, породици Ђорђевић на хуманој и несебичној мисији коју остварују својим радом.
Она је изразила задовољство што је Скупштина АП Војводине већ девету годину заредом покровитељ тако значајног догађаја и додала да очекује да ће се та добра пракса наставити и у наредним годинама.

„Ово кажем посебно имајући у виду чињеницу да смо ми као Скупштина оснивач Новосадског универзитета у чијем саставу је и Медицински факултет чији су студенти награђени, као и то да Фонд својим активностима подстиче младе студенте и лекаре да остану и раде у нашој земљи.

Ја очекујем од државе да препозна потенцијал и квалитет ових младих људи и да пружи боље могућности младим лекарима и стручњацима да остану у земљи и да се запосле у својој струци, како не бисмо стално долазили у ситуацију да неко други то препознаје и да нам млади стручњаци одлазе на рад у иностранство, упркос мањку кадрова код нас“, казала је проф. др Бранислава Белић.

Она је указала и на чињеницу да је Фонд “Слађана Ђорђевић” јединствен у земљи и да из године у годину расте број добрих студената који конкуришу за награде и стипендије овог престижног и угледног Фонда.

Оснивач, председница Фонда и мајка Слађане Ђорђевић у чију је част и основана ова организација Весна Ђорђевић, честитала је награђеним студенатима и казала да je Фонд до сада наградио више од 120 студената са којима и даље негује добре односе и сарађује на различите начине.

Осим што је наградио и подржао велики број студената и младих медицинских стручњака, Фонд “Слађана Ђорђевић” је за двадесет и једну година постојања, основао и ликовну колонију и продајну галерију слика реномираних сликара из земље и иностранства са седиштем у Новом Саду, чијом продајом се обнављају средства за пружање подршке најбољим студентима.

Издао је књигу “Лептир белих крила“, ауторке Сање Париповић и поему песника Пере Зубца под називом “Молитва за Слађану Ђорђевић“. Од оснивања, Фонд је равноправан члан Универзитетског Фонда за доделу награда студентима Универзитета у Новом Саду.

fixed-img