Picture of the authorPicture of the author
/ , петак, 17.07.2015

Војводина у борби против поплава заједно са колегама из Босне и Херцеговине и Хрватске

IMG_4996
AA

Покрајински секретаријат за здравство, социјалну политику и демографију у сарадњи са Заводом за јавно здравље Сремска Митровица, Домом здравља Инђија и домовима здравља из Лопара и Угљевика у Републици Српској аплицира на ИПА прекогранични програм Босна и Херцеговина-Србија.

У Покрајинској влади је данас, тим поводом, потписан заједнички предлог пројекта

Поплаве су у пролеће 2014. године суочиле регион са посебним изазовом у спречавању појаве и ширења заразних болести у захваћеном подручју. Подносиоци с обе стране границе били су активно укључени у хигијенско-епидемиолошки надзор. Искуство стечено у овом периоду имало је значајан утицај на стварање предлога пројекта чији је циљ подићи ниво правовремене реакције у хитним случајевима, нарочито у области јавног здравља. Пропусти и грешке с којима се сусретали на терену, као и недостаци у техничкој опремљености, чине полазну тачку предложеног пројекта. Пројектне активности омогућиће детаљну хигијенско-епидемиолошку слику присутности загађивача у поплављеним подручјима.

Покрајински секретаријат за здравство, социјалну политику и демографију је у оквиру ИПА прекограничног програма Хрватска-Србија у јуну ове године такође поднео предлог пројекта у партнерству са Заводима за јавно здравље из Сремске Митровице и Суботице, док је прекогранични партнер на пројекту Завод за јавно здравље Осијечко-Барањске жупаније. Пројекат је једнако усмерен на побољшање услова за хигијенско-епидемиолошки надзор у поплављеним подручјима.

Прекогранично партнерство представља полазну основу за будуће заједничке акције релевантних актера у стању приправности у кризним ситуацијама, што ће довести до правовременог и побољшаног одговора у свим поменутим пограничним областима.

fixed-img