Picture of the authorPicture of the author
/ , петак, 19.06.2015

Запошљавање младих је важан део европске стратегије

19062015_Radonjic-1
AA

Помоћник покрајинског секретара за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Радоњић поручио је данас представницима војвођанских Канцеларија за младе, које је окупила НВО Кошница на семинару „Млади Војводине и Европа 2020“, да су питања младих, а посебно све већи проблем незапослености код младих као један од важних делова Стратегије Европа 2020, те да се Канцеларије којих од 45, има за сада 39 на територији војвођанских општина и градова, морају више активирати и међусобно повезивати, јер су важан елемент у адресирању овог проблем.
„Европска унија функционише по принципу стратешких планова и питање младих је свакако део тога. Код младих је, на жалост, највећа незапосленост, иде до 50 процената, и ми заједно са вама треба да адресирамо овај проблем, а за то постоје разни програми и европски фондови где може да се конкурише пројектима. Морате да се удружујете, јер појединачно су вам мале шансе, али ако се ви удружите и пронађете партнере у суседним државама као што су Хрватска, Мађарска и Румунија, сигуран сам да су вам шансе огромне да важни заједнички пројекти буду одобрени“, поручио је помоћник Радоњић приликом учешћа на семинару који је организује НВО „Кошница“, а који је са 160.000 динара подржао Покрајински секретаријат за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу на Конкурсу који је одржан у мају ове године.
Координатор пројекта „Млади Војводине и Европа 2020“ Војислав Пркословачки рекао је овом приликом да је семинар пример како је могуће повезати на једној важној теми различите нивое власти, јер је подржан од стране регионалних власти, посвећен локалној администрацији и секторима који се баве питањем младих, а реализује га једна од организација из цивилног сектора.
„Удружење Кошница, у оквиру реализације овог пројекта, предвидела је ову обуку намењену координаторима Канцеларија за младе и њиховим активним сарадницима са територије Војводине са циљем да их информишемо о самој Стратегији Европа 2020. и делом који се тиче питања омладине. Наш циљ је да Канцеларије за младе пронађу начине и моделе да после овога заједно сарађују на неком од пројеката који ће врло вероватно бити чак предложени овде“, рекао је Пркословачки.
Покрајински секретар за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу расписао је у мају Конкурс за цивилни сектор за суфинансирање пројеката који доприносе унапређењу знања и разумевања процеса европских интеграција, ради јачања капацитета и улоге локалних заједница у процесу европских интеграција , за шта је укупно било намењено 3.469.372,00 динара.

fixed-img