Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, субота, 31.08.2024

Отворен 7. вински салон „Фрушка гора Wine Show“ у Чортановцима

AA

У Вили „Станковић“ у Чортановцима, вечерас је одржан седми по реду вински салон „Фрушка гора Wine Show“ у организацији Удружења произвођача грожђа и вина са ознаком географског порекла „Срем – Фрушка гора“, уз подршку Покрајинског секретаријата за привреду.

Циљ манифестације је да се винској публици представе и приближе производња грожђа и вина из сремског виноградарског рејона и фрушкогорског виногорја, као у сви потенцијали ове растуће индустрије.

Овогодишњу манифестацију је отворио покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић уз похвале за њену одличну организацију.

„Војвођанска вина су врхунска вина и зато треба и да их представимо у свету. Покрајинска влада ће ускоро започети пројекат промоције привредних и туристичких потенцијала АП Војводине , а стуб тог пројекта биће и  војвођанска вина  која ће свима моћи да дочарају колико је све у Војводини и Србији врхунског квалитета“, истакао је покрајински секретар Ненад Иванишевић.

Ресорни секретар је нагласио да Удружење истрајно промовише оно што јесте најбоље из Војводине и Србије – људе.

Салону вина „Fruška gora Wine Show“ претходило је оцењивање вина у оквиру такмичења „Топ 50 Фрушка гора 2024“ при чему је оцењено близу 200 вина од стране стручне комисије из земље и иностранства, а резултат је представљен током церемоније отварања манифестације.

На салону вина представило се 40 фрушкогорских винарија.

Председник Удружења „Срем – Фрушка гора“ Гордан Башић је изразио  захвалност винарима који су издвојили време и ресурсе да се представе и обогате садржај манифестације, без обзира на чињеницу да је берба грожђа у току.

Према рејонизацији виноградарских географских производних подручја Србије, у оквиру сремског виноградарског рејона се налази Фрушкогорско виногорје, које је највеће у Војводини и које одликује специфичност у погледу локације, положаја винограда, микроклиматских фактора и незаобилазног земљишта, штобитно утиче на укус и квалитет грожђа, а касније и финалног производа – вина.

Присутнима су се вечерас обратили и министар науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић и председник општине Сремски Карловци Дражен Ђурђић.

 

 

 

fixed-img