Picture of the authorPicture of the author
/ , уторак, 12.11.2013

Фонд за капитална улагања АПВ и 45 војвођанских општина утврдили заједничку стратегију за бољи живот грађана војводине

DSC_0029
AA

Представници Фонда за капитална улагања АП Војводине и 45 војвођанских локалних самоуправа су у низу заједничких састанака утврдили стратегију будућих инвестиционих улагања у пројекте од највеће важности за живот грађана Војводине.

В.д. директора Фонда за капитална улагања АП Војводине Небојша Маленковић упознао је представнике локалних самоуправа да ће буџет Фонда у 2014. години да буде програмски, односно у буџету ће јасно да буде исказано који пројекти и у ком износу ће да буду финансирани у наредној години. Стога је неопходно да локалне самоуправе у најскорије време анализирају пројекте који су тренутно у реализацији у њиховим општинама, те доставе на адресу Фонда своје захтеве за финансирање пројеката како би о предложеним пројектима могло да буде одлучивано до краја године.

Новина у финансирању пројеката капиталних улагања у наредној години биће и обавезно учешће локалних самоуправа у финансирању пројеката од минимум 20% средстава од износа укупне вредности инвестиције. С тим у вези, Маленковић је нагласио да су досадашња искуства у реализацији пројеката показала да је то модел који ће да покаже праву реалност и рационалност у одређивању пројеката који би требало да буду финансирани. Овакав модел финансирања чува и штити не само буџет Фонда за капитална улагања, већ и буџет локалне самоуправе. Као добар пример у том смислу, наведен је Град Панчево који ће у наредној години да се одрекне средстава за неке локалне инвестиције у жељи да помогне да се коначно реконструише интернистичко одељење Опште болнице, јер је то пројекат који је од највеће важности за живот не само грађана Панчева, већ и целог јужнобанатског округа.

Представници свих општина су поздравили идеју Фонда да се већ крајем октобра договара о инвестиционим плановима за наредну годину, с обзиром да се буџети локалних самоуправа планирају и усвајају већ у децембру.

Сви пројекти, за које се у складу са процедурама достави исправна документација , а које стручни савети Фонда процене као одрживе и неопходне за развој тих локалних самоуправа, и по чијој препоруци Комисија за трошење средстава донесе одлуке, биће прихваћене од стране Управног одбора Фонда. Добар пројекат је онај пројекат који омогућава да живот становника тих општина буде бољи у годинама које следе, закључак је са одржаних састанака.

fixed-img