Picture of the authorPicture of the author
/ , среда, 06.11.2013

Пастор и Манцо: Продубити привредну сарадњу и привући инвеститоре

ambasador
AA

Оквири потписаних институционалних споразума морају бити попуњени конкретним садржајем, а постоји велики простор за побољшање досадашње привредне сарадње Војводине и италијанских регија, закључено је данас на састанку председника Скупштине АП Војводине Иштвана Пастора и амбасадора Италије у Београду Ђузепеа Манцоа.

Говорећи о имиџу Војводине и Србије, као и инвестиционим потенцијалима, председник Пастор је истакао да је важно створити што реалистичнију слику и удаљити се од стереотипа који постоје још из времена деведесетих. Он је додао и да је неопходно поред институционалних контаката неговати и директне људске контакте, те да у овакве видове сарадње покрајинска администрација улаже велике напоре.

„Што се тиче привредне сарадње, у неколико наврата наши инвестициони потенцијали су презентовани италијанским привредницима. Изградили смо и читав низ институција које се баве презентацијом потенцијала и привлачењем инвестиција, а реализовали смо и неколико пројеката који су довели до тога да овдашње прилике приближимо заинтересованим инвеститорима из Италије“, истакао је председник Пастор и додао да поред целовите слике овдашњих могућности којом покрајина располаже, Влада и Скупштина су спремни да дају одговарајућа решења између којих би се бирала најприхватљивија за даљу сарадњу.

Амбасадор Манцо, који је у првој званичној посети од именовања, обавестио је председника Пастора да је одржао састанак са италијанским привредницима у Војводини који су веома задовољни пословном климом и окружењем.

„Међудржавни односи су само један од могућих путева привлачења инвестиција. Војводина има могућност да се представи италијанским регионима и путем асоцијација које већ постоје, организовањем сусрета предузетника, као и посетама званичника Скупштине и Владе. Такође, један вид сарадње може да се оствари између наших привредника и студената италијанског језика, а не сме се занемарити ни сарадња у области културе која доприноси продубљивању односа наших регија“, истакао је италијански амбасадор и додао да је Италија веома заинтересована за сајамске активности.

Пастор и Менцо сложили су се да у будућем периоду италијанске регије и привредници узму учешће у сајамским манифестацијама у Новом Саду, посебно у оквиру пољопривредног сајма и сајма туризма, а договорено је да се један од наредних састанака одржи управо на Новосадском сајму како би се сагледале могућности већег учешћа и презентација.

fixed-img