Picture of the authorPicture of the author
/ , понедељак, 09.11.2015

Потпредседник Милићевић на свечаности поводом обележавања Дана Прве бригаде Копнене Војске Србије

09112015_Milic_1
AA

Потпредседник Скупштине Аутономне покрајине Војводине Ђорђе Милићевић, присуствовао је свечаности поводом обележавања 9. новембра, Дана Прве бригаде Kопнене Војске Србије, која је данас традиционално одржана у касарни „Југовићево“ у Новом Саду.

Дан 1. бригаде, обележава се у знак сећања на 9. новембар 1918. године, када је прва јединица Седмог пешадијског пука Војске Краљевине Србије, предвођена мајором Војиславом Бугарским, умарширала у град Нови Сад. Због тога се 9. новембар обележава и као Дан ослобођења града Новог Сада у Првом светском рату.

Обраћајући се скупу, потпредседник покрајинске Скупштине Ђорђе Милићевић упутио је честитке представницима Града и Прве бригаде, и том приликом истакао следеће:

“Цењени команданти, поштовани градоначелниче Новог Сада и уважене званице, изузетна ми је част да као представник покрајинске Скупштине упутим поздраве данашњој церемонији. Славимо данас значајан датум, како за наш град тако и за српски народ.

Славимо дан у коме је храбра војска Краљевине Србије унела слободарски дух у Нови Сад и сећамо се свих жртава Првог светског рата.Славимо дан у коме је наш народ исписао нову страницу своје историје,” рекао је потпредседник Милићевић.
“Храброст и хуманост коју су војници тада исказали, обавезује све наредне генерације, а посебно вас припаднике Војске Србије, да те вредности негују и унапређују. Само тако, заједнички ћемо очувати успомену на победнички дух војске која је извојевала слободу 1918. године.
Драги војници, негујући традицију српског војника, јунака и победника, ви градите пут у бољу и безбедну будућност свих грађана Републике Србије без обзира на верску и националну припадност. Честитам вам Дан Прве бригаде Копнене војске Србије”, казао је у свом говору потпредседник Скупштине АП Војводине Ђорђе Милићевић.

Поред потпредседника Милићевића, на данашњој свечаности у касарни “Југовићево” обратили су се и Милош Вучевић, градоначелник Града Новог Сада и бригадни генерал Жељко Петровић. Свечаности су присуствовали и представници Министарства одбране и Министарства унутрашњих послова, представници локалних самоуправа из Војводине, Јужнобачког округа, Војске Републике Србије и представници Српске православне цркве.

По доброј традицији, након свечаног дефилеа јединица бригаде, најзаслужнијим официрима, припадницима јединице и другим заслужним цивилима, у знак захвалности уручене су награде и признања.

Свечаност у касарни “Југовићево”, традиционално сваке године заједнички организују град Нови Сад, Војска Србије и Прва Kопнена бригада.

fixed-img