Picture of the authorPicture of the author
/ , понедељак, 09.11.2015

Потпредседник Милићевић на свечаности поводом обележавања Дана Прве бригаде Копнене Војске Србије

09112015_Milic_1

Читај ми

Читај ми
AA

Потпредседник Скупштине Аутономне покрајине Војводине Ђорђе Милићевић, присуствовао је свечаности поводом обележавања 9. новембра, Дана Прве бригаде Kопнене Војске Србије, која је данас традиционално одржана у касарни „Југовићево“ у Новом Саду.

Дан 1. бригаде, обележава се у знак сећања на 9. новембар 1918. године, када је прва јединица Седмог пешадијског пука Војске Краљевине Србије, предвођена мајором Војиславом Бугарским, умарширала у град Нови Сад. Због тога се 9. новембар обележава и као Дан ослобођења града Новог Сада у Првом светском рату.

Обраћајући се скупу, потпредседник покрајинске Скупштине Ђорђе Милићевић упутио је честитке представницима Града и Прве бригаде, и том приликом истакао следеће:

“Цењени команданти, поштовани градоначелниче Новог Сада и уважене званице, изузетна ми је част да као представник покрајинске Скупштине упутим поздраве данашњој церемонији. Славимо данас значајан датум, како за наш град тако и за српски народ.

Славимо дан у коме је храбра војска Краљевине Србије унела слободарски дух у Нови Сад и сећамо се свих жртава Првог светског рата.Славимо дан у коме је наш народ исписао нову страницу своје историје,” рекао је потпредседник Милићевић.
“Храброст и хуманост коју су војници тада исказали, обавезује све наредне генерације, а посебно вас припаднике Војске Србије, да те вредности негују и унапређују. Само тако, заједнички ћемо очувати успомену на победнички дух војске која је извојевала слободу 1918. године.
Драги војници, негујући традицију српског војника, јунака и победника, ви градите пут у бољу и безбедну будућност свих грађана Републике Србије без обзира на верску и националну припадност. Честитам вам Дан Прве бригаде Копнене војске Србије”, казао је у свом говору потпредседник Скупштине АП Војводине Ђорђе Милићевић.

Поред потпредседника Милићевића, на данашњој свечаности у касарни “Југовићево” обратили су се и Милош Вучевић, градоначелник Града Новог Сада и бригадни генерал Жељко Петровић. Свечаности су присуствовали и представници Министарства одбране и Министарства унутрашњих послова, представници локалних самоуправа из Војводине, Јужнобачког округа, Војске Републике Србије и представници Српске православне цркве.

По доброј традицији, након свечаног дефилеа јединица бригаде, најзаслужнијим официрима, припадницима јединице и другим заслужним цивилима, у знак захвалности уручене су награде и признања.

Свечаност у касарни “Југовићево”, традиционално сваке године заједнички организују град Нови Сад, Војска Србије и Прва Kопнена бригада.

fixed-img