Picture of the authorPicture of the author
/ , уторак, 05.11.2013

Вребалов: Пронаћи инвеститоре за обновљиве изворе енергије

AA

Потпредседник Скупштине АП Војводине Миливој Вребалов изјавио је данас у Бриселу да је неприхватљиво да у 21. веку Србија и Војводина користе свега један одсто потенцијала обновљивих извора енергије.

Вребалов је током конференције “Иновација је кључ”, коју организује Скупштина европских региона (АЕР), рекао да се треба посветити конкретним пословима, пре свега тражењу инвеститора који су спремни да уложе средства у оне општине које имају даљинске начине грејања и које поседују своје бушотине термалних вода.

“Желимо да нађемо инвеститоре за те општине, како бисмо једном за свагда решили проблем грејања у тим срединама”, нагласио је Вребалов.

Он је најавио да ће се тим поводом сутра у Бриселу сусрести и са представницима немачке покрајине Баден Виртемберг, с којима ће такође разговарати о могућностима за улагање у обновљиве изворе енергије у АП Војводини.

“Реч је о једној од најбогатијих регија у Немачкој, која је уз то традиционални партнер и пријатељ АП Војводине и с којом нас повезује и заједничка историја, с обзиром да је велики број подунавских Шваба, који су живели у Војводини, управо из Баден Виртемберга”, истакао је Вребалов.

На конференцији „Иновација је кључ“, која траје од 4. до 6. новембра, АП Војводина се представила и кроз пројекте Дунавске страгије.

Највећу пажњу на конференцији привукла су излагања чланова Европског парламента, који су представили програме које финансира Европске унија у новом буџеском периоду од 2014. године.

Председница АЕР-а Узан Бозатли је у свом поздравном говору истакла да Европа мора да прати светске трендове у иновацијама, у нано и био-технологији, генетици и зеленој енергији. Према њеним речима, управо европски региони имају значајну улогу у томе, јер данашње технологије нису фокусиране на велике системе већ на људе.

fixed-img