Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, уторак, 03.09.2024

Потписан Споразум о сарадњи АП Војводине и Покрајине Бенго

AA

Председница Покрајинске владе Маја Гојковић потписала је данас, у Анголи, са гувернерком Покрајине Бенго Маријом Нелумбом Споразум о сарадњи између АП Војводине и те афричке покрајине.

„Данас смо направили значајан корак јер смо потписали Споразум који институционализује дијалог који је трајао од 2022. године до данас. У Споразуму смо, заједнички, одредили приоритете сарадње. Потребно је, најпре, успоставити заједничку комисију која ће одредити програме сарадње у областима пољопривреде, прехрамбене индустрије, образовања, науке, привреде и инвестирања у областима од заједничког интереса“, истакла је Гојковићева након потписивања Споразума и додала да је сарадња могућа и у областима металске и електро индустрије, грађевинарства и саобраћаја.

Председница Гојковић и гувернерка Нелумба су током званичног сусрета у Влади Бенга у Кашиту оцениле да је билатерална и политичка сарадња Србије и Анголе, још од када је та земља 1975. године стекла своју независност, изузетно добра, те да наша два народа повезује искрено пријатељство.

Гојковићева је истакла да Србија изузетно цени чињеницу да је Ангола посвећена принципима међународног права и немешања у политику других држава, као и чврсту подршку нашој земљи када је у питању очување њене целовитости и у међународним организацијама где је на страни наше земље.

Гојковићева и Нелумба разговарале су и о сарадњи у области образовања, са акцентом на размени студената.

„Програм ‘Свет у Србији’ спроводи Влада Србије и стипендије постоје већ дужи низ година, и у понуди су и за студенте из Анголе. Наш циљ је да на новосадском Универзитету буде што више студената из Анголе“, навела је Гојковићева.

Ангола је заинтересована, истакнуто је на састанку, за размену знања и из области ИТ индустрије у којој АП Војводина предњачи, као и за сарадњу у области туризма.

Председница је позвала представнике провинције Бенго да учествују на предстојећим сајмовима који  ће се одржати у Новом Саду, када ће моћи да се упознају са потенцијалима наше покрајине и повежу са партнерима.

Гувернерка је истакла да је та, доминантно пољопривредна провинција, са 1,5 милиона обрадивог земљишта, уједно и највећи произвођач банана у Анголи, поред сарадње у овој области пољопривреде заинтересована и за сарадњу у другим областима — привреде и индустрије. Она је навела да Бенго има највећу луку дубоких вода,  развијену слободну зону, а присутна је и прерада дрвета и челика.

„Пријатељство наша два народа потврдили смо и данас кроз споразум који смо потписали, и сигурна сам да ћемо заједно уложити напор да сарадња буде интензивирана у областима у којима смо препознали заједнички интерес“, изјавила је гувернерка Нелумба.

Након потписивања Споразума председница Гојковић посетила је Високу политехничку школу, Школу за образовање наставника „Кимамуењу“, као и компанију за узгој рибе „Цар Соломон“ и задругу „Нова Агролидер“.

Догађају је присуствовао и покрајински секретар за привреду и туризам Ненад Иванишевић.

fixed-img