Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, субота, 16.09.2006

Потписани уговори о реализацији пет научно-истраживачких пројеката

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 6. септембар – Покрајински секретар за науку и технолошки развој проф. др Драгослав Петровић потписао је данас у Извршном већу АП Војводине уговоре са предсатвницима научних институција о суфинансирању пет пројеката од стратешког значаја за АП Војводину, чија је укупна вредност око 9 милиона динараНови Сад, 6. септембар – Покрајински секретар за науку и технолошки развој проф. др Драгослав Петровић потписао је данас у Извршном већу АП Војводине уговоре са предсатвницима научних институција о суфинансирању пет пројеката од стратешког значаја за АП Војводину, чија је укупна вредност око 9 милиона динара.
Потписивању споразума присуствовала је и ректорка Универзитета у Новом Саду, проф. др Радмила Маринковић Недучин, као и руководиоци пројеката.
Реч је о започињању реализације следећих пројеката:
1.Правно уређење био-медицински асистираног зачећа и домаћем правном систему и у европској перспективи. Носилац пројекта је Правни факултет у Новом Саду, а у реализацији ће учествовати Медицински факултет, Нови Сад. Укупна вредност пројекта је 1.072.937,00 динара.
2.Генетске, морфолошке и производне карактеристике оваца сафолк и говеда подолске расе у Војводини", чија је укупна вредност 1.800.000,00 динара, а носилац пројекта је Пољопривредни факултет у Новом Саду.
3.Квалитет пољопривредног земљишта, безбедност употребе пестицида и уклањања арсена из воде у циљу заштите животне средине. Носилац пројекта је Научни институт за ратарство и повртарство из Новог Сада, а вредност пројекта је 3.294.792,00 динара.
4.Изучавање типизације авијарних и других вируса инфлуенце молекуларним дијагностичким техника, чији је носилац Научни институт за ветеринарство, Нови Сад, у укупној вредности од 1.791.840.00 динара, и
5.Реализација телемедицинског уређаја за прикупљање ЕКГ података. Носилац пројекта је Факултет техничких наука, Нови Сад, а његова вреднсот је 641.265,23 динара.
Према речима покрајинског секретара за науку и технолошки развој, проф. др Драгослава Петровића, сарадња успостављена између покрајинске владе и научних института и Универзитета у Новом Саду и до сада су давали изузетне резултате, те се очекује да ће и реализација ових пројеката допринети укупном развоју науке, технологије, и имати адекватну примену у свакодневном животу. Ови пројекти ће бити реализовани у складу са европским стандардима, а у њиховој реализацији учествују и научно-истраживачки радници из наше земље који тренутно живе и раде у иностранству. Професор др Петровић нагласио је да се њиховим укључивањем у домаће пројекте отвара могућност за реализацију идеје о враћању младих стручњака у нашу земљу и омогућавање да код куће имају све услове који су им пружени у иностранству. Петровић је нагласио да се реализацијом ових пројекта директно утиче на привредни развој слабије развијених војовђанских општина, заштиту животне средине и здравље људи, као и на спречавање беле куге која је у нашој покрајини узела маха.

fixed-img