Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, петак, 15.09.2006

Предавање Џуди Бат о улози пограничних региона у процесу проширења ЕУ

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 1.Септембар – Војводина има важан задатак да покаже конструктивно, плуралистичко и демократско лице Србије и да покуша да артикулише регионалну визију у европским интеграцијама. "Важно је и да се Србија хитно договори сама са собом о путу ка Европи", рекла је проф.др Џуди Бат, виши истраживач Института ЕУ за безбедност у ПаризуНови Сад, 1.Септембар – Војводина има важан задатак да покаже конструктивно, плуралистичко и демократско лице Србије и да покуша да артикулише регионалну визију у европским интеграцијама. "Важно је и да се Србија хитно договори сама са собом о путу ка Европи", рекла је проф.др Џуди Бат, виши истраживач Института ЕУ за безбедност у Паризу. У уводном излагању на тему "Улога пограничних региона у процесу проширења ЕУ", у оквиру дводневне конференције у скупштини АП Војводине, она је навела да Војводина има велики потенцијал , за разлику од осталих граничних и бивших комунистичких региона. "Војводина је велика, снажна,развијена, има могућност сарадње са Мађарском, Румунијом и Хрватском, али и Пољском и Словачком које јој могу дати низ корисних савета на тему европских интеграција пограничних региона".
На примеру Баната (Румунија),Казахстана (Украјина) и Војводине и истраживањима из 2003. године Џуди Бат је објаснила са каквим су се проблемима сусретали региони али и Европска Унија. " С једне стране постојао је старх од губитка идентитета мањинских народа и прекид веза са матицама, са друге бојазан да ће отварање граница уназадити и удаљити чланице ЕУ.".
Стање 2006. године према истарживањима говори да ЕУ хитно треба да створи политику према спољним границама у области контроле али и сарадње, као и да либерализација визног режима стагнира због скептицизма министара ЕУ.
Јудy Батт је навела да ситуација није безизлазна јер су нове земље чланице ЕУ, Мађарска и Пољска, водиле ка спровођењу флексибилнијег визног режима, као и да је потребно оформити тим који би чинили министри унутрашњих послова и чланови ЕУ који се баве овим темама, како би се олакашао визни режим.

fixed-img