Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, петак, 15.09.2006

”Улога пограничних региона у процесу европских интеграција”

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 1. септембар – У Скупштини АП Војводине данас је свечано отворена велика Међународна конференција "Улога пограничних региона у процесу европских интеграција", којој присуствују представници региона из читаве Европе а организована је у сарадњи са делегацијом Европског парламента за сарадњу са земљама југоисточне Европе и Скупштином европских регија (АЕР) Нови Сад, 1. септембар – У Скупштини АП Војводине данас је свечано отворена велика Међународна конференција "Улога пограничних региона у процесу европских интеграција", којој присуствују представници региона из читаве Европе а организована је у сарадњи са делегацијом Европског парламента за сарадњу са земљама југоисточне Европе и Скупштином европских регија (АЕР).
Отварајући конференцију председник Скупштине АП Војводине Бојан Костреш нагласио је да је сигуран да ће овај скуп још једном потврдити потребу развијања и продубљивања пограничне регионалне сарадње.
"Војводина, као део Србије који ће се у скоријој будућности највећим својим делом граничити са земљама Европске уније, улаже огромне напоре и изузетно се залаже за стварање повољне климе коју управо доносе добри односи пограничних региона и да на тај начин помогне нашој земљи на путу ка пуној европској интеграцији", нагласио је Костреш.
Председник је истакао да је Србија још оптерећена баластом прошлости, да је у Србији још изражена ксенофобија и бојазан од отварања према прошлости.
"Позитивни примери земаља које су прошле период транзиције стоје на располагању, али се не узимају у обзир или се готова решења прихватају са великим закашњењем. Зато АП Војводина улаже огромне напоре како би била мост којим ће Србија стићи у ЕУ и онај њен део који ће предњачити у европским интеграцијама", рекао је Костреш и истакао даВојводина с правом очекује да у новом уставу Србије оствари повратак законодавне, извршне и дела судске власти, као и право на располагање сопственом имовином и изворним приходима.
Председник војвођанског парламента је најавио да ће развијање пограничне и прекограничне сарадње бити један од императива у будућим плановима развоја покрајине.
"Треба јасно ставити до знања да регионализам не значи сепаратизам већ да је то нормалан процес у развоју једне земље. Овај скуп биће права прилика да размене искуства али и да се изнесу нова виђења која треба да дају нови замах процесу европеизације АП Војводине и Србије у целини. Војводина своју шансу не намерава да пропусти", поручио је Костреш.
Председница делегације Европског парламента за сарадњу са земљама југоисточне Европе Дорис Пак нагласила је да ова институција с великом пажњом прати политичку ситуацију у Војводини. Она је нагласила да је радује то што Војводина има добре контакте не само са пограничним регионима већ и са регионима широм Европе.
Дорис Пак је нагласила да Војводина у новом уставу Србије треба да добије ширу аутономију јер је то један од предуслова за демократизацију и економски развој Србије.
"У одређеној мери подржавам захтев Владе Србије за децентрализацију
Косова јер би то унапредило живот тамошњих Срба. Међутим, не може Влада Србије с једне стране да жели једно а са друге стране исто то да оспорава Војводини. Децентрализација Србије и аутономија Војводине нису питања некакве
сецесије, већ су у интересу свих грађана Србије", рекла је Дорис Пак. Она је додала и да Војводина може да поправи имиџ Србије у Европи и да то треба искористити.
"Војводина само може да помогне Србији да брже нађе свој пут у Европску унију", истакла је Дорис Пак.
Потпредседник Скупштине европских регија Иван Јаковчић оценио је да су се регије Европе данас избориле за позицију да се њихов глас слуша и чује.
"Оно што сви знају јесте да Европи треба чврст и демократски Балкан и да без сретног Балкана нема ни сретне Европе. Нико више не сме дозволити да постоје ране унутар европског ткива а регионализација, сарадња и дијалог земаља на Балкану управо доприносе томе да их више никада и не буде", истакао је Јаковчић.
На отварању конференције учесницима су се обратили и Лудмила Сфирлога, потпредседница Конгреса локалних и регионалних власти Савета Европе, Алесандро Тесини, председник Скупштине председника италијанских регија и Франц Шаусбергер, члан Комитета региона ЕУ (ЦОР) и известилац ЦОР-а за западни Балкан.
Учесници Конференције наставиће свој рад и сутра, када ће бити донети и закључци ове конференције. КАБИНЕТ ПРЕДСЕДНИКА
СКУПШТИНЕ АП ВОЈВОДИНЕ

fixed-img