Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, петак, 15.09.2006

Усвојени закључци Међународне конференције

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 2. септембар – Усвајањем закључака који ће бити разматрани у неколико најважнијих европских институција које се баве регионализмом, у Скупштини АП Војводине завршена је дводневна велика Међународна конференција "Улога пограничних региона у процесу европских интеграција"Нови Сад, 2. септембар – Усвајањем закључака који ће бити разматрани у неколико најважнијих европских институција које се баве регионализмом, у Скупштини АП Војводине завршена је дводневна велика Међународна конференција "Улога пограничних региона у процесу европских интеграција".
Овој конференцији присуствовали су представници региона из читаве Европе, а она је организована у сарадњи са делегацијом Европског парламента за сарадњу са земљама југоисточне Европе и Скупштином европских регија (АЕР).
У закључцима, које је донела петнаесточлана комисија, којом је председавала проф. др Маријана Пајванчић, а чији чланови су били представници Скупштине и Извршног већа Војводине, као и представници европских институција који су учествовали на конференцији, наводи се да је "децентрализација, локална самоуправа и регионална аутономија европски процес у који Србија жели да се укључи".
Наглашено је да су оправдана залагања да Србија потпише Европску оквирну конвенцију о прекограничној сарадњи и да ратификује Европску повељу о локалној самоуправи.
У закључцима је наведено и да је у процесу придруживања ЕУ неопходно да се у складу са принципом супсидијарности ојачају локалне и регионалне власти и уставом гарантује децентрализација и регионални принцип територијалне организације, као европска вредност, уважавајући историјско искуство, традицију аутономије Војводине и европско наслеђе овог региона.
"Регионализам је европски стандард, а процес децентрализације и регионализације није сепаратизам већ јача заједништво државе, подстиче сарадњу, повезивање и европске интеграционе процесе", наведено је у закључцима.
Учесници конференције су закључили и да новим Уставом Србије у чију израду Војводина и њени органи морају бити активно укључени, треба гарантовати изворне надлежности Покрајине у домену законодавне, извршне и делимичне судске власти, изворне приходе, финансијску аутономију и право на имовину.
"Војводина поседује капацитете и спремна је да се укључи у процесе европских интеграција, нарочито у све облике прекограничне сарадње", наглашено је у закључцима.
Поред осталог, у закључцима је истакнуто и да је једна од озбиљних препрека протоку људи и робе визни режим и да је зато неопходно укидање виза као услов за прекограничну сарадњу и учешће Војводине у европским интегративним процесима.
Ови закључци биће прослеђени и о њима ће заузети став Скупштина европскких регија (АЕР), Конгрес локалних и регионалних власти Савета Европе (ЦЛРАЕ), Комитет регија ЕУ, а Дорис Пак, председница делегације Европског парламента за сарадњу са земљама југоисточне Европе ће о њима известити надлежни одбор ове институције.КАБИНЕТ ПРЕДСЕДНИКА
СКУПШТИНЕ АП ВОЈВОДИНЕ

fixed-img