Picture of the authorPicture of the author
/ , четвртак, 22.01.2015

Александар Јовановић посетио Основну школу „Јован Грчић Миленко“ у Беочину

Читај ми

Читај ми
AA

Заменик покрајинског секретара за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Александар Јовановић и помоћница покрајинског секретара за образовање Љубица Срђанов одржали су данас радни састанак са Олгицом Стјепановић, директорком Основне школе „Јован Грчић Миленко“ у Беочину.
Тема је била актуелна ситуација у школи, у оквиру које је било речи о укупном броју ученика, као и броју ђака ромске националности, редовности похађања наставе, као и осипању ученика и разлозима који томе доприносе. Директорица Олгица Стјепановић је изнела податак да у овој основној школи 25 одсто ученика ромске националности, те да нажалост велики проблем представља то што у току школске године ови ђаци без званичне најаве одлазе, али и долазе назад у образовну институцију. „Тренутно се у иностранству налази око 90 ученика. Очекујемо да се по повратку ови ђаци поново укључе у наставу. Последњих три до четири године наша школа се суочава са потешкоћама баш због миграције деце ромске националности. При њиховом повратку ми се трудимо да их мотивишемо да се врате у школске клупе и да наставе своје школовање.Морам да истакнем, да су ученици ромске националности добро прихваћени од стране осталих ученика, јер се познају од раније, комшије су и лепо се друже.“
Како је истакнуто, Основна школа „Јован Грчић Миленко“ успешно сарађује са Општином, са Канцеларијом за националне мањине, са Центром за социјални рад о напуштању школе ученика ромске националности. Школа води евиденцију о изостанцима у Дневнику рада. Колектив покушава увек да изађе у сусрет и овој деци и на разне начине решава проблем њиховог школовања. Уколико ђаци не могу бити оцењени због превеликог броја изостанака онда у том случају школа организује разредни испит на крају школске године са допунском наставом.
Заменик покрајинског секретара за образовање Алекасандар Јовановић и помоћница Љубица Срђанов су саветовали представницима Основе школе да се након данашњег сусрета и сагледавања ове ситуације са ученицима, одржи и седница Одељењског већа, где би сваки наставник могао да изнесе своје мишљење о ђацима повратницима, и у том случају би се могао заузети одређени став како и на који начин би ови учечници могли даље да наставе своје школовање.
Представници Покрајинског секретаријата су дали сугестије и савет да се школа обрати за помоћ и Министарству просвете, заштитнику грађана у Београду као и Удружењима Рома на нивоу Републике.
Директорица Олгица Стјепановић, помоћница Андријана Стојнић и председник Школског одбора Драган Митић су изнели чињенице да је сарадња са родитељима ученика ромске националности добра, да су родитењи углавном кооперативни и сарађују са школом, а велику помоћ у томе пружа педагошки асистент. Иначе у Савет родитења су укључени представници Рома.
Безбедносна ситуација у овој основној школи је изузетно добра. Постављен је тим за заштиту од насиља, а њихова имена су истакнута на видним местима. Представници Покрајинског секретаријата за образовање су били задовољни овом организацијом. Педагог школе је изјавила да се ретко деси неки инцидент на националној основи.
На крају радног састанка заменик покрајинског секретара за образовање Александар Јовановић и помоћница Љубица Срђанов су препоручили представницима Основне школе „Јован Грчић Миленко“ да прате актуелну ситуацију и икључују се у пројекте и конкурсе ресорног секретаријата.

fixed-img