Picture of the authorPicture of the author
/ , среда, 29.04.2015

Александра Ристић: Циљ нам је побољшање положаја жена у спорту

29042015_Sport_ugovori 01

Читај ми

Читај ми
AA

И ове године, као и претходних дванаест, Покрајински секретаријат за спорт и омладину расписао је посебан конкурс са циљем афирмације жена у спорту. На конкурс на који су могли да се пријаве спортска удружења, савези и друштва, стигло је преко 110 предлога пројеката који су се односили на усавршавање стучњакиња у спорту и спортских стучњакиња, набавку такмичарске опреме и реквизита за спортисткиње, као и пројекти научно – стручног карактера са циљем смањења дискриминације жена у спорту. Са буџетом од 3 милиона динара ресорни Секретаријат је ове године подржао укупно 70 пројеката, а представницима спортских удружења је данас у Клубу посланика Скупштине АП Војводине уговоре уручила, подсекретарка покрајинског секретаријата за спорт и омладину, госпођа Александра Ристић.

Подсекретарка Ристић навела је да је циљ овог специфичног конкурса у нашој земљи пре свега побољшање положаја жена у спорту, како самих спортисткиња и тренера, тако и судкиња и делегаткиња и уопште жена на различитим функцијама у спорту.

„Прошле године смо за овај конкурс издвојили 2 милиона и подржали око 40 пројеката, препознавајући велику потребу за овим конкурсом и његову важност за све даме које се на било који начин баве спортом, ове године је тај буџет увећан за још милион динара и подржано је скоро дупло више пројеката него прошле године. Сада већ традиционални конкурс „Афирмација жена у спорту“ један је од приоритета ресорног секретаријата, јер све показује да иако је велики број жена у спорту, оне су некако без икаквог разлога углавном у другом плану, што никако није добро.

Желели смо да помогнемо спортским стучњакињама и спортисткињама да се додатно едукују, да набаве опрему и адекватне реквизите за тренинге, али и да подржимо организацију разних трибина и научних скупова који имају за циљ смањење дискриминације жена у спорту. Највећи број предлога пројеката који су стигли на конкурс тицао се углавном набавке специфичне опреме што јасно говори да локалне самоуправе недовољно улажу у женске клубове јер средства која им се и доделе су премала да би се могло опремити или унапредити њихов рад.“

fixed-img