Picture of the authorPicture of the author
/ , субота, 30.05.2015

Бачка Топола и Сента реализовале пројекте у области саобраћајне и телекомуникационе инфраструктуре

unnamed1

Читај ми

Читај ми
AA

Заменик покрајинског секретара за привреду, запошљавање и равноправност полова Балинт Јухас са сарадницима из Одељења за индустрију, саобраћај и телекомуникације, боравили су јуче у посети општинама Бачка Топола и Сента, које су реализовале пројекте суфинансиране средствима Секретаријата, по прошлогодишњим конкурсима из области унапређења саобраћајне и телекомуникационе инфраструктуре. Делегација се у свакој од општина састала са председницима општина, Кишлиндер Габором и Цегледи Рудолфом, након чега је извршен увид у реализоване активности на терену.

Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова, у оквиру своје активности под називом ,,Подршка развоју саобраћаја и телекомуникација у Аутономној покрајини Војводини”, спровео је два конкурса за доделу бесповратних средстава локалним самоуправама у Војводини у 2014. години.

,,Конкурс за унапређење саобраћајне инфраструктуре расписан протекле године, мотивисао је локалне самоуправе да конкуришу за суфинансирање пројеката попут изградње саобраћајне сигнализације и постављања техничких средстава за успоравање саобраћаја у зонама образовних установа, потом за измештање аутобуских стајалишта са саобраћајних трака коловоза и за изградњу бициклистичких, односно пешачко-бициклистичких стаза, са посебним акцентом на туристичке дестинације. Други јавни конкурс је био намењен истој циљној групи за суфинансирање пројеката из области електронских комуникација и информационог друштва, а за унапређење и развој ове области. Општине су могле да конкуришу за три намене конкурса и то за успостављање хотспот локација које ће грађанима омогућити слободан приступ интернету, за успостављање система видео надзора на раскрсницама ради побољшања безбедности саобраћаја и грађана – градска видеонадзорна мрежа и видео надзора у васпитно-образовним установама због безбедности ученика“, рекао је Јухас, уз напомену да се на сваки од конкурса пријавило око 20 локалних самоуправа.

Заменик покрајинског секретара је изразио велику захвалност локалним самоуправама на учешћу на конкурсима, јер то значи улагање заједничких напора како би се побољшао квалитет живота становника покрајине у области саобраћајне и телекомуникационе инфраструктуре и безбедности.

У погледу саобраћајне инфраструктуре, Општини Бачка Топола су додељена средства у износу 1,4 милиона динара којима је реализован пројекат изградње аутобуског стајалишта у Улици хероја Пинкија у Бачкој Тополи. Општини Сента су додељена средства у износу 1,6 милиона динара, намењена за суфинансирање реализације I фазе изградње бициклистичке стазе дужине 540 метара, у улици Торњошки пут у Сенти.

По истом програму Секретаријата, спроведен је и конкурс намењен локалним самоуправама за суфинансирање пројеката из области електронских комуникација и информационог друштва, по ком је Општина Бачка Топола добила средства у укупном износу од 494.686,70 динара за успостављање 5 хотспот локација (трг код Градске библиотеке, Главна улица, трг код раскрснице Улица м.Тита и Петефи бригаде, трг код Улице хероја Пинкија-Б.Топола, Бајша-центар насеља, Стара Моравица-центар насеља). Општина Сента је додељеним износом од милион динара успоставила видео надзор у образовној установи у ОШ „Стеван Сремац“- (РЈ”Турзо Лајош” и РЈ „Спомен школа“) и у гимназији у Сенти.

Балинт Јухас је нагласио и да је у току конкурс за доделу бесповратних средстава локалним самоуправама у АП Војводини за суфинансирање развоја саобраћаја и путне инфраструктуре, који је расписао Секретаријат за привреду, а који је отворен до 15. јуна 2015. године. Укупан износ средстава по овом конкурсу је 65 милиона динара. Као и прошлогодишњи, и овај конкурс има за циљ повећање безбедности учесника у саобраћају, смањење броја саобраћајних незгода и развој бициклистичког саобраћаја у насељеним местима у Аутономној покрајини Војводини.

fixed-img