Picture of the authorPicture of the author
/ , петак, 06.06.2014

Балинт Јухас на стручном скупу у посвећеном транспорту опасног терета

06062014_privreda_sl1

Читај ми

Читај ми
AA

Привредна комора Војводине као суорганизатор је данас угостила учеснике 10. јубиларног стручног скупа под називом ,,Транспорт опасног терета“, који се одржава под покровитељством Управе за транспорт опасног терета и Покрајинског секретаријата за привреду, запошљавање и равноправност полова. Организатор скупа је Железничко-инжењерско друштво Нови Сад. Окупљеним стручњацима и привредницима обратио се заменик покрајинског секретара Балинт Јухас. Представник Секретаријата из Одељења за инспекцијски надзор, инспектор за железнички саобраћај Јово Милановић изложио је стручни рад на тему израде планова за хитне интервенције у ранжирним станицама.

Организатори који су се обратили присутнима и отворили стручни скуп су Славица Хајдер из Привредне коморе Војводине, директор Управе за транспорт опасног терета, Министарство саобраћаја Републике Србије, Дејан Томић, и председник Железничко-инжењерског друштва Нови Сад, Милан Антонијевић. Циљ ових скупова је упознавање струке и јавности о ризицима и проблемима са којима се суочавају актери у транспорту терета који потенцијално угрожава здравље, живот и животну средину. Неопходно је успоставити ,,безбедносну културу”, спроводити адекватне мере превенције и заштите, чиме би се створио систем који би дао ефективне резултате.

Заменик секретара Балинт Јухас је истакао да је Железничко-инжењерско друштво из Новог Сада, организатор оваквих стручних конференција управо из разлога да би се чула реч струке у области транспорта опасних терета. ,,Наш Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова је препознао значај ових активности и вредност стручног скупа, па га и ове, као и претходних година, подржавамо и поздрављамо настојање стручњака из ове области да учествују у уређењу транспорта опасног терета. Стручњаци ЖИД су успели да остваре изузетан резулат у области едуковања стручне јавности и шире друштвене заједнице о овој комплексној теми. У међународним прописима о транспорту опасног терета који су прихваћени и у нашој законској регулативи, речено је да се ни једна опасна материја не сме дати у превоз осим ако нису задовољени услови дефинисани тим прописима. Колико је за нас значајна ова тема указује и чињеница да на територији АП Војводине, од укупне количине увезених роба, највећи део представља опасан терет, односно нафта и хемијски производи и то 77 одсто. Податак је добијен из студије макро анализе робних и транспортних токова у АП Војводини за 2012. годину, коју је сачинио Секретаријат за привреду. Ту се види да су пловни путеви, пруге и друмови на територији Војводине преоптерећени робом која се класификује као опасан терет. Ова чињеница је довољан показатељ важности одржавања оваког и сличних стручних скупова на коме ће струка дати свој став“, рекао је Јухас.

Теме попут оспособљавања сигурносних саветника, појаве и поступци у превозном процесу опасног терета, нови безбедносни аспекти анализе ризика за удесе, транспорт опасног терета у тунелима, питање законских аката и подзаконских прописа, еколошко образовање и јачање свести о управљању транспортом овог специфичног терета, само су неке од тема данашњег стручног скупа. Инспектор за железнички саобраћај при Секретаријату за привреду, Јово Милановић, говорио је о упутствима за израду планова за хитне интервенције у ранжирним станицама.

Железничко инжењерско друштво из Новог Сада од 2005. године у континуитету организује стручне скупове са акцентом на тему транспорта опасног терета. Ове године је 10. јубиларно окупљање стручњака из ове области, на ком су стручњаци из области транспорта опасног терета својим радовима указали на системске проблеме у овој сфери. Својим досадашњим закључцима експерти су помогли надлежним институцијама у уређењу нормативне регулативе. Као и претходних година стручном скупу су присуствовали представници ове специфичне струке из Хрватске, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Бугарске, Мађарске, Аустрије и Швајцарске.

fixed-img