Picture of the authorPicture of the author
/ , четвртак, 12.06.2014

Балинт Јухас на завршној конференцији ,,DaHar“ пројекта посвећеног развоју лука на Дунаву

12062014 Privreda 01

Читај ми

Читај ми
AA

У Ректорату Универзитета у Новом Саду данас је одржана завршна радионица/конференција ,,DaHar“ пројекта који представља партнерство између малих и средњих градова са лукама и градова од међународног значаја лоцираних на реци Дунав који имају заједнички циљ да развију луке као логистичке центре и интегришу их у логистичку мрежу Подунавског региона. Водећи партнер на пројекту је Општина Дунајварош из Мађарске, а партнери из Србије су Универзитет у Новом Саду и Лука Нови Сад. Скупу се на самом почетку обратио заменик покрајинског секретара за привреду, запошљавање и равноправност полова, Балинт Јухас, с обзиром да је Секретаријат од самог почетка у својству партнера/посматрача на поменутом пројекту.

Економски развој малих и средњих градова у Подунавском региону и њихово учешће у економским токовима, могу бити побољшани оптималним развојем лука у склопу унапређења робног транспорта на Дунаву у транснационалном контексту. Партнери на овом пројекту настоје да искористе логистичке и мултимодалне развојне капацитете сопствених лука и лучких подручја, те на тај начин усаглашено развијају луке. Мали и средњи градови и луке Подунавског региона ће овим моделом свакако пронаћи своје место у развоју водног транспорта роба, што резултује спецификацијом и диверсификацијом њихових логистичких и мултимодалних улога у логистичкој мрежи дунавских градова и лука.

Заменик секретара Балинт Јухас је поздрављајући скуп испред партнерске институције рекао да активности у области водног саобраћаја представљају процес који се мора усмеравати у позитивном смеру, у складу са природним, материјалним и људским ресурсима, који евидентно постоје за овај вид саобраћаја. ,,Оправдано очекујемо пуно интегрисање водног саобраћаја у АП Војводини у функционалан интермодалан транспортни систем који подмирује потребе привредног развоја покрајине, као и шире сагледан транспортни систем на нивоу Републике и Региона. У том смислу Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова је у сарадњи са Факултетом техничких наука у Новом Саду подржао ,,DaHar“ пројекат у оквиру програма за југоисточну Европу. Пројекат има за циљ да усклади дугорочни логистички развој малих и средњих лука и градова на Дунаву, као и да омогући сарадњу на успостављању заједничке развојне стратегије. Пројекат је заживео на концепту оптималне интеграције транспорта роба у логистичкој мрежи, док је са друге стране неопходно обезбедити усклађено функционисање малих и средњих градова и лука дуж реке Дунав“, рекао је Јухас.

Активности на пројекту обухватају пажљиву анализу мултимодалног развоја транспорта роба, интезивну размену података и резултата свих партнера у формулисању развојних потенцијала појединачних лука, остварена је синтеза сакупљеног знања са учешћем заинтересованих страна и створена интегрална стратегија за функционалну специјализацију лука у логистичком ланцу. Поред тога, развијају се конкретни акциони планови за појединачне луке на основу заједничке стратегије.

У лучким градовима ,,DaHar“ ће резултирати побољшањем капацитета и побољшањем политике везане за логистички и мултимодални развој луке. Он даје значајан допринос функционалној специјализацији лука малих и средњих градова у транспортном логистичком ланцу, тиме попуњавајући празнину између функције и улоге ових градова и великих мултимодалних чворишта.

У пројекту учествују 23 партнера из 7 земаља Европске Уније, тачније Аустрија, Белгија, Бугарска, Мађарска, Румунија, Словачка, Хрватска и Србија као земља изван ЕУ. Водећи партнер је општина Дунајварош из Мађарске, а Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова је партнер посматрач на овом пројекту.

fixed-img