Picture of the authorPicture of the author
/ , четвртак, 03.09.2015

БСЦ Информативни центар подржао Малу ИТ aкадемију

bsc

Читај ми

Читај ми
AA

Малим Новосађанима нису сметале високе температуре и што је распуст у пуном јеку, да током претходна два месеца, са великим интересовањем похађају часoве Мале ИТ академије. Летња школa програмирања за основце из нашег града, коју организује Војвођански ИКТ кластер у сарадњи са Пословним инкубатором у Новом Саду (Војвођанских бригада 28), не би био могућ без подршке и разумевања БСЦ Информативног центра. Подршку су пружилe и компаније: M&I Systems Co, Total Observer, ProkomSoft, Levi9 и Intens, те је обезбеђен и један број стипендија.

Директорка БСЦ Информативног центра за пословну стандардизацију и сертификацију M.Sc. Марија Вујаковић и помоћница покрајинског секретара за предузетништво, запошљавање и занатство, доц. др Мирјана Крањац, препознале су значај подизања свести о значају бављења програмирањем и креативном размишљању код најмлађег узраста и дале подршку овој летњој школи програмирања за најмлађе, на захтев Пословног инкубатора.

Мала ИТ aкадемија почела је са радом овог лета, а први курсеви који су понуђени нашим суграђанима, били су намењени основцима. Прве две групе малих дипломаца су 1. августа, а следеће три групе 22. августа, својим родитељима, наставницима, организаторима и окупљеним медијима представили своје радове – игрице и апликације, које су током курса направили. Наравно, том приликом су им уручене дипломе за успех.

Реч је о програму који омогућава основцима да се упознају са концептом програмирања, кроз игру и креативно учење. С обзиром да постоји велико интересовање деце и родитеља за оваквом врстом образовања, постоји иницијатива да се пројекат продужи и да се летња школа претвори у програм који ће трајати током целе школске године. Неке основне школе у Новом Саду су већ изразиле заинтересованост да раде по наставном програму Мале ИТ академије, па је сва прилика да ће ова иницијатива да се прошири и обухвати још више основаца у будућности.

Основни циљ Мале ИТ академије је да деци приближи програмирање и да им покаже да то није нешто страно и компликовано. Полазници имају прилику да се упознају са целокупним процесом развоја софтвера (игрица, апликација за мобилни телефон, веб апликација, или нешто треће) који обухвата формирање и разраду идеје, дизајн, развој саме апликације и тестирање.

Поред тога, Академија је направљена тако да деци донесе вишеструке користи:

• да их научи и да им покаже да они сами могу бити ствараоци игара и апликација, а не само корисници,
• да их подстакне на аналитичко размишљање,
• да унапреди њихову способност за решавање проблема,
• да их мотивише да наставе да се баве програмирањем самостално, и када се курс заврши.

Осим што едукује малишане, Мала ИТ академија треба да покаже родитељима како да се укључе у образовање своје деце, како да их мотивишу да буду иновативни и да се оспособе да развијају своје идеје. Ово је начин за покретање иновативног циклуса од најмлађег узраста.

Информације о Малој ИТ академији ђаци и њихови родитељи могу пронаћи на сајту Пословног инкубатора: http://www.inkubator.biz/rs/kontakt

fixed-img