Picture of the authorPicture of the author
/ , петак, 03.11.2023

Дан отворених врата поводом новог циклуса Програма „За чистије и зеленије школе у Војводини“

Читај ми

Читај ми
AA

Дан отворених врата – Зелени дијалог са школама, предвиђен за све васпитно-образовне установе које учествују или желе да се укључе у Програм „За чистије и зеленије школе у Војводини“, одржан је у Конгресном центру „Мастер“ Новосадског сајма.

Циљ овог програма, који се реализује већ 15 година, јесте подизање свести и личне одговорности за бригу о животној средини у васпитно-образовним установама и локалним заједницама на територији АП Војводине.

Представници Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине упознали су присутне са одређеним изменама Програма и дали препоруке с циљем његовог модернизовања и усавршавања.

Подсекретарка Секретаријата и координаторка Програма „За чистије и зеленије школе у Војводини“ Бранкица Табак позвала је младе да се ангажују и помогну школама у еколошким активностима.

„Ви ћете ускоро бити основни чиниоци друштва па ће тако неко од вас област заштите животне средине сигурно преузети као своје професионално опредељење. А свако од нас као појединац има обавезу да се стара о својој животној средини“, рекла је подсекретарка Табак и подсетила на то да је ресорни секретаријат својим координаторством преузео одређени допринос у материјалном смислу чиме се његов буџет истакао у односу на остале партнере у овом пројекту.

Она је нагласила како је неопходно да општине и градови буду упућени у број васпитно-образовних институција које су укључене у овај пројекат.

„Што се тиче сарадње са јединицама локалне самоуправе, наш следећи корак јесте да се пре потписивања споразума њима и обратимо и укажемо им на то да је пожељно да сарађују са школама које су се ове године пријавиле на конкурс, како би се помогло извештавање у овој области“, изјавила је подсекретарка.

На скупу су говориле и представнице Покрета горана Војводине, једног од партнера у Програму, које су подсетиле на две награде – семинар за васпитаче, учитеље и наставнике и једнодневни излет у заштићена подручја.

До сада је у Програму „За чистије и зеленије школе у Војводини“ учествовало преко 600 васпитно-образовних установа, а око 14.000 деце стекло је знање о селекцији отпада, пошумљавању, озелењавању, климатским променама, управљању комуналним и другим врстама отпада.

Партнери у Програму су Покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине, Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, Покрајински секретаријат за енергетику, грађевинарство и саобраћај, Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство, Покрајински секретаријат за привреду и туризам, Покрајински секретаријат за спорт и омладину, Град Нови Сад – Градска управа за заштиту животне средине, ЈП „Војводинашумеˮ и Покрет горана Војводине.

fixed-img