Picture of the authorPicture of the author
/ , среда, 02.11.2022

Дани енергетике посвећени зеленој енергији и енергетској ефикасности у јавним и стамбеним објектима

Читај ми

Читај ми
AA

Једанаести Међународни дани енергетике отворени су данас на Новосадском сајму и током два дана трајања фокус ће бити на питањима повећаног коришћења зелене енергије и на енергетској ефикасности у јавним и стамбеним зградама. Поред тога, на стручним панелима биће речи и о другим актуелним питањима из области јавних политика, регулативе и финансирања.

Дане енергетике отворио је градоначелник Милан Ђурић, пошто је Град Нови Сад овогодишњи партнер манифестације. Подршку организацији пружили су Покрајински секретаријат за енергетику, грађевинарство и саобраћај и пословна асоцијација „Обновљиви извори енергије Србија“.

Заменик покрајинског секретара за енергетику, грађевинарство и саобраћај др Зоран Тасић рекао је на отварању да је актуелна ситуација у области енергетике утицала на одабир тема овогодишњих Дана енергетике.

„Једна од најважнијих тема за нас је пројекат енергетске санације јавних зграда на територији АП Војводине. У сарадњи са Факултетом техничких наука прегледано је 95 објеката. Уговарање донације и зајма са Европском банком за обнову и развој у завршној је фази, и у свим прегледаним објектима где је доказана оправданост биће изведено пројектовање и енергетска санација у наредне две године“, изјавио је др Тасић и додао да је Покрајинска влада заинтересована за санирање већине објеката, јер су остали у изворном облику од када су изграђени, углавном између 1950. и 1980. године.

Тасић је још рекао да ће теме бити и енергетска ефикасност у стамбеним зградама и употреба обновљивих извора енергије у топланама.

Он је посебно указао на то да је удружење „Обновљиви извори енергије“ пружило значајну помоћ у организовању панела посвећених зеленој енергији, на којима ће бити обрађена питања финансирања пројеката обновљивих извора енергије, затим изазова за развој ветроелектрана са техничког, регулаторног и тржишног аспекта, као и питања прозјумера у области солара.

Градоначелник Милан Ђурић представио је досадашња и будућа улагања Града Новог Сада у унапређење енергетске ефикасности и у употребу система са обновљивим изворима енергије у становима, породичним кућама и објектима у којима се налазе установе у надлежности Града.

„За пројекте у области енергетске ефикасности у 2022. години опредељено је преко 155 милиона динара, од чега је 94 милиона из буџета Града Новог Сада, а 61 милион динара из буџета Републике Србије. Могу да најавим да смо за 2023. годину већ испланирали 80 милиона динара за даљу подршку суграђанима за примену мере енергетске ефикасности“, рекао је Ђурић.

Генерални директор Новосадског сајма мр Слободан Цветковић истакао је да је у овим изазовним временима више него важно разговарати о енергентима. Он је навео да ће на панелима учествовати представници републичких и покрајинских органа, локалних самоуправа, Агенције за енергетику Републике Србије, Електромреже Србије, УСАИД „Боља енергија“, новосадског Факултета техничких наука, топлана, банака и компанија из области енергетике.

У изложбеном делу манифестације представиће се и компаније, институције и локалне самоуправе са пројектима у области енергетике.

fixed-img