Picture of the authorPicture of the author
/ , среда, 07.08.2013

Делегација Скупштине АП Војводине у посети парламентима Горње Аустрије и Штајерске

Читај ми

Читај ми
AA

Делегација Скупштине АП Војводине, коју је предводио потпредседник Скупштине АП Војводине Душан Јаковљев, посетила је парламент Горње Аустрије и парламент Штајерске са циљем унапређивања параламентарне сарадње и размене искустава са посланицима парламената Горње Аустрије и Штајерске.

Потпредседник Јаковљев и чланови делегације разговарали су са председником парламента Горње Аустрије Виктором Сиглом, председником парламента Штајерске Францом Мајценом и са посланицима и представницима свих политичких странака заступљених у њиховим парламентима. Тема разговора биле су надлежности и структура парламента, посебно са аспекта рада одбора, са посебним освртом на Одбор за европске интеграције, интер-паралемнтарна сарадња између регионалног и националног паралмента, европске интеграције и парламентарна сарадња из области ЕУ, Е-управа/Е-парламент, као и укључивање јавности, односно грађана и организација цивилног друштва у процес доношења одлука.

Потпредседник Јаковљев је у разговору са председницима парламената Горње Аустрије и Штајерске нагаласио је да је ова посета и размена искуства са регионалним парламентима земље чланице ЕУ од изузетне важности, полазећи од чињенице да парламентарна комуникација представља важан сегмент јачања процеса регионалне демократске и институционалне консолидације. Он је нагласио да спровођењем наведених активности Скупштина АП Војводине кроз активну циљану комуникацију и транспарентност рада планира да приближи свој рад грађанима Војводине и да укаже на процес започетих реформи у циљу достизања европских стандарда, поштујући друштвене и економске интересе свих грађана.

Ова посета реализована је уз подршку Мисије ОЕБС у Србији, која већ дуги низ година успешно сарађује са Скупштином АП Војводине на програму парламентарне реформе.

Делегацију Скупштине АП Војводине су поред потпредседника Јаковљева чинили и председница Одбора за европске интеграције и међурегионалну сарадњу мр Маја Седларевић, председница Одбора за равноправност полова Стојанка Лекић, председник Одбора за административна и мандатна питања Милош Гагић, председник Одбора за прописе Стевица Назарчић и секретар Скупштине АПВ Милорад Гашић.

fixed-img