Picture of the authorPicture of the author
/ , четвртак, 19.09.2013

Делегација Скупштине АПВ на стручној седници Института региона Европе (ИРЕ) у Вуковару

Jakovljev, konferencija

Читај ми

Читај ми
AA

Делегација Скупштине АП Војводине, предвођена потпредседником Скупштине АПВ Душаном Јаковљевим учествовала је у Вуковару на стручној седници “Регионалне скупштине и парламенти као посредници између грађана и Европске уније”, коју је организовао Институт региона Европе (ИРЕ), у сарадњи са Вуковарско-Сријемском жупанијом, Европском комисијом и аустријским Министарством за европске и међународне послове.
Обраћајући се учесницима, потпредседник Јаковљев је истакао да је улазак Републике Хрватске у Европску унију веома добра вест и за нашу земљу, јер сада постоји још један сусед који ће својим искуствима помоћи да се и Република Србија што пре прикључи европској породици. Јаковљев је на панелу „Специфичне активности скупштина као мост између грађана, регија и ЕУ”, говорио о специфичностима Скупштине АП Војводине и важности поштовања и унапређења европских стандарда.
“У Скупштини АП Војводине говори се на шест језика који су у службеној употреби и сматрамо да је то ствар која је на понос и Војводини, и читавој Републици Србији. Веома смо задовољни што је донет и што се имплементира Закон о националним саветима националних заједница, основан је и Завод за културу националних заједница. Кроз регионалну сарадњу и партнерске односе са, пре свега пограничним регијама, покушавамо да заједничким пројектима привучемо што више средстава европских фондова”, истакао је потпредседник Јаковљев.
Франц Шаусбергер, председник ИРЕ и бивши градоначелник Салзбурске покрајине, говорио је о регионалним скупштинама и њиховом доприносу европским интеграцијама, али је скренуо пажњу учесницима скупа да је заправо ЕУ у кризи и и великим потешкоћама, те да, уколико ЕУ жели да преживи, она мора да има подршку базе – градова, општина и регија.
„Врло је важно да грађани имају праве информације о Европској унији, да се сопстевеним снагама и вољом иде даље ка што квалитетнијим реформама“, нагалсио је Шаусбергер.
Циљ ове конференције био је да се укаже члановима регионалних парламената на велику одговорност коју имају према испуњавању политика Европске уније, те на значајну улогу у посредовању између грађана и ЕУ. Такође, циљ је и сензибилизација регионалних парламената за теме као што су грађанска права, могућности И користи грађана од ЕУ.
Делегацију Скупштине АП Војводине, поред потпредседника Јаковљева чинили су и посланици Анико Жирош-Јанкелић и Милан Влаисављевић, а делегација је посетила и Генерални конзулат Републике Србије у Вуковару и разговарала са конзулом Владимиром Марјановићем.

fixed-img