Picture of the authorPicture of the author
/ , уторак, 10.02.2015

Делегација Скупштине Војводине положила венац на споменик Васи Стајићу

unnamed

Читај ми

Читај ми
AA

У знак поштовања и сећања на истакнутог српског и војвођанског интелектуалца, писца, филозофа и културног радника Васу Стајића, данас на дан његовог рођења и смрти, у име Скупштине Аутономне покрајине Војводине, цвеће су на споменик Васи Стајићу положили потпредседници Скупштине, Ана Томанова Маканова и Душан Јаковљев.

Поред делегације покрајинске Скупштине, венце на споменик Васи Стајићу положиле су и делегације Војвођанског клуба, Завичајног клуба Мокринчана у Новом Саду, представници Војвођанског културног клуба „Васа Стајић“, Покрајинског одбора савеза антифашиста Војводине и Удружења антифашиста града Новог Сада, затим, различитих грађанских и политичких организација и асоцијација, као и новосађани који поштују вредности, идеје и принципе за које се залагао Васа Стајић.

Васа Стајић рођен је у Мокрину 1878. године, а преминуо је у Новом Саду 1947. године, где је и сахрањен на Успенском гробљу.

Гимназију је похађао у Великој Кикинди, Сремским Карловцима и у Сењу. Као ученик, због социјалистичке агитације био је искључен из Карловачке гимназије.
Студирао је права, а потом и филозофију у Будимпешти, Паризу и у Лајпцигу. Дипломирао је 1902. године у Будимпешти. Пропагирао је социјалистичке идеје и предводио је „Реформистички српски национални покрет младе војвођанске интелигенције.

Издавао је часописе „Нови Србин” и „Просвета”. Због својих идеја био је често прогањан и осуђиван. Био је једно време секретар Матице српске и уредник „Летописа”.
Васа Стајић је написао преко двадесет књига, међу којима су најпознатије: „Новосадске биографије” у шест томова и „Великокикиндски дистрикт”. Такође, написао је и више од стотину научно стручних расправа. После Другог светског рата, изабран је за доживотног председника Матице српске.

Заслужан је за покрет планинарства и излетништва у АП Војводини, а 1923. године Васа Стајић је активно учествовао у организовању Новосадске подружнице Српског планинарског друштва, које је годину дана касније прерасло у Планинарско друштво „Фрушка Гора“.

Његово име носе једна улица и једна основна школа у Новом Саду, као и једна улица у његовом родном месту Мокрину.

Споменик Васе Стајића налази се у центру града Новог Сада, у улици Жарка Зрењанина, у парку између зграда у којима су седишта Скупштине Новог Сада и Скупштине и Владе АП Војводине. Одлуку о подизању споменика Васи Стајићу, донела је Скупштина града Новог Сада, а споменик је свечано откривен 23. новембра 2011. године, на Дан ослобођења Новог Сада у Другом светском рату. Споменик је рад вајара Слободана Бодулића.

fixed-img