Picture of the authorPicture of the author
/ , петак, 21.04.2017

Делегација Словачке посетила Техничку школу „Иван Сарић” у Суботици

21042017_Subotica_1

Читај ми

Читај ми
AA

Подсекретар покрајинског секретара за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Жолт Сакалаш и помоћница покрајинског секретара за образовање Биљана Кашерић, у Техничкој школи „Иван Сарић” у Суботици, састали су сe с делегацијом Републике Словачке, на челу с потпредседницом Братиславског самоуправног региона Габриелом Немет.

Повод за ову посету била је могућност сарадње Техничке школе „Иван Сарић” и Средње машинско-техничке школе „Фајнорка” из Братиславе, као наставак сарадње засноване на споразуму који је АП Војводина потписала с Братиславским самоуправним округом још 2011. године. Између осталог, тема састанка била је и принцип дуалног образовања.

Према речима подсекретара Покрајинског секретаријата за образовање Жолта Сакалаша, посебно је значајна размена искустава у области дуалног образовања. „Иде нам у прилог то што је дуално образовање код нас постало једна од најбитнијих тема. С нашим партнерима из Словачке моћи ћемо да сарађујемо и на ову тему, да преузмемо њихова искуства и унапређујемо сарадњу у дуалном образовању. Покрајинска влада подржава пројекте у вези са образовањем, а недавно су се завршили конкурси, путем којих системски подржавамо овакав вид активности. Морам да нагласим то да је Покрајински секретаријат увек спремaн и да подржи сваку школу на територији АП Војводине која ради на реализацији међународног пројекта”, рекао је Сакалаш.

„На основу позива наших партнера АП Војводине, учествовали смо на Фестивалу памети који покрајина организује, а наши ученици заузели су висока места. На основу ове сарадње успоставили смо сарадњу с неким школама која се и данас развија. Раније смо већ потписали споразум са школом у Сенти, а верујем да ћемо исто урадити у скорој будућности између словачке машинске школе и Техничке школе „Иван Сарић” из Суботице”, између осталог, рекла је потпредседница Братиславског самоуправног региона – Габриела Немет.

На крају састанка, Феликс Домењи, директор школе из Братиславе, представио је профил њихове школе, подручја рада, међународне пројекте у које су укључени и компаније с којима сарађују. Потом, директор суботичке школе Иван Бајић показао је и представио гостима из Словачке Техничку школу „Иван Сарић”.

fixed-img