Picture of the authorPicture of the author
/ , среда, 11.09.2013

Делегације Сената Канаде и Скупштине АП Војводине о значају мултикултуралности и вишејезичности

slika1

Читај ми

Читај ми
AA

Висока делегација Сената Канаде, предвођена председником Ноелом Кинселом, посетила је данас Скупштину АП Војводине и разговарала са председником Скупштине АП Војводине Иштваном Пастором.

На састанку, на којем су учествовали и потпредседници Скупштине АПВ Бранислава Белић, Ђорђе Милићевић и Миливој Вребалов, председник канадског Сената и присутни сенатори изразили су велико интересовање за начин рада, надлежности и специфичности Скупштине АП Војводине, посебно у делу кој се односи на неговање и очување војвођанске вишејезичности и мултикултуралности.

Нагласивши да је Скупштини АП Војводине изузетна част што је у прилици да буде домаћин и успостави директан контакт са националним канадским парламентом, председник Пастор је истакао да су мултикултуралност, мултиконфесионалност и вишејезичност вредности које обликују саму суштину Војводине као јединственог региона.

„Скупштина АП Војводине специфична је по томе што се у њој користи шест службених језика националних заједница и поносни смо на то што се не ради о могућности коју посланици имају само на папиру, већ о пракси коју активно користимо у свом раду. Национални савети, као институционални оквир за испољавање специфичности националних заједница, такође успешно функционишу. То све говори о уложеном напору и жељи да се питања која су од суштинског значаја за унапређење и очување војвођанске мултинациоланости трајно уреде, а резултати које смо постигли могу да послуже као добар пример читавом региону“, рекао је Пастор.

Он је посебно истакао значај и важност Радио-телевизије Војводине која као покрајински јавни сервис емитује програм на 10 језика и пружа снажан допринос очувању и неговању специфичности Војводине.

Председник Кинсела и представници канадског парламента изразили су интересовање и за друге специфичности Војводине, њене уставне и законске надлежности, као и за привредне и економске трендове.

„Обезбеђивање егзистенцијалне сигурности је најзначајније питање и изазов са којим се наш регион, као и читава Република Србија суочава. Нагласио бих да смо спремни да пружимо сву могућу подршку и охрабримо канадске инвеститоре да у већем броју инвестирају у Војводину и сигуран сам да би то било на обострану корист“, нагласио је председник Пастор.

Председник Сената Канаде Ноел Кинсела истакао је да му је веома драго што је у прилици да се упозна са јединственом природом региона Војводине, и да Канада, због своје мултикултуралности одлично разуме све предности и изазове функционисања таквих средина. Он је истакао да Војводина мора да обликује и упути снажну поруку ка канадским инвеститорима, те да је према његовој оцени пољопривреда област која има велики потенцијал за заједничке пројекте.

fixed-img