Picture of the authorPicture of the author
/ , четвртак, 29.01.2015

Додела награда – „Енергија је свуда око нас 2014”

29012015_Energija_svuda 01

Читај ми

Читај ми
AA

У холу зграде Покрајинске владе, на завршној свечаности пројекта „Енергија је свуда око нас 2014”, уручене су награде најуспешнијој основној и средњој школи у Војводини.

Присутне је у име домаћина поздравио Мато Грозница, подсекретар Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице. Скупу су се обратили и инж. Драган Нешић, технички директор београдске фирме „Симпролит”, проф. др Маријана Царић, председница Привредне академије, у име Факултета за економију и инжењерски менаџмент – Фимек и универзитетски професор Слободан Попов, председник Центра за развој и примену науке, технологије и информатике, координатор пројекта.

Мато Грозница је у свом поздравном говору истакао важност и успешност овог пројекта, те је изразио задовољство због припрема за наставак ове акције и у наредним годинама. Он сматра да је за изградњу енергетски одговорног друштва, једна од полазних тачака баш едукација младих. „У двадесет и првом веку се подразумева да се деца већ од најмлађих узраста упознају са енергетским ресурсима, који су, нажалост, изузетно ограничени и поред правилног коришћења мора се радити и на њиховој штедњи. Зато и сматрам да је од изузетне важности да се овом тематиком озбиљно баве и наставници, професори и ученици у установама основних и средњих образовања”, рекао је подсекретар.

Проф. др Царић је, између осталог, истакла: „Мисија овог пројекта јесте да креирањем и ширењем нових знања из области енергетике и индустријског инжењерства створимо висококвалитетне интердисциплинарне и аналитички чврсте образовне програме од практичне вредности. И све ово у складу са очувањем животне средине.”

Проф. Слободан Попов је говорио о суштинској важности ове манифестације. „Енергија је свуда око нас” је манифестација која се одвијала у основним и средњим школама у АП Војводини током 2014. године. Овим пројектом треба да се укаже, не само да енергије има у изобиљу, већ да око нас постоје и разни извори и разне могућности да се до ње дође, а које до сада нису искоришћене. С обзиром на то да су претходне реализације пројекта задовољиле, чак и превазишле очекивања, организатори сматрају да је овогодишња реализација још више допринела промоцији постављеног циља. Пројекат је иновиран и обогаћен на бази сугестија и искустава из претходне реализације. Манифестација, у коју су укључена деца предшколског узраста и ученици основних и средњих школа, представља најцелисходнији пут ка развијању односа према енергији која је све већи проблем цивилизације.

Учесници пројекта су своја решења давали у неком од модалитета за који су се слободно опредељивали: 1. Модели или макете, 2. Мултимедијалне презентације, 3. Литерарни радови, 4. Ликовни радови, 5. Фотографије. На завршној манифестацији награђени учесници су демонстрирали своје креације и решења до којих су дошли током акције.

За 2014. годину, две најуспешније школе су Основна школа „Вук Караџић” из Црвенке и Гимназија „Душан Васиљев” из Кикинде. Београдска фирма „Симпролит”била је спонзор рачунарске опреме која је представљала награду за првопласиране. Ученицима и менторима додељене су вредне награде и дипломе.

После првог дела завршне манифестације, званице су у Клубу посланика Скупштине Аутономне покрајине Војводине присуствовале прослави 15. годишњице Центра за развој и примену науке, технологије и информатике (CNTI). Скупу се поред подсекретара Мата Грознице и председника (CNTI) проф. др Слободана Попова, обратио и проф. др Мирчета Даниловић и други. Присутнима су укратко презентовали значај и успехе, будуће планове и визију Центра. Свечаност се завршила доделом захвалница и признања истакнутим члановима тог центра.

Покровитељ ове манифестације, која се реализује већ пету школску годину, јесте Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, док је организатор и реализатор Центар за развој и примену науке, технологије и информатике.

fixed-img