Picture of the authorPicture of the author
/ , четвртак, 21.01.2016

Додела награда – „Енергија је свуда око нас 2015”

21012016_Obrazovanje_energija 01

Читај ми

Читај ми
AA

У холу зграде Покрајинске владе, на завршној свечаности пројекта „Енергија је свуда око нас 2015”, уручене су награде најуспешнијим ученицима, наставницима менторима и образовно-васпитним установама на територији Аутономне покрајине Војводине, који су били укључени у овај пројекат.

Манифестација „Енергија је свуда око нас” одвијала се у основним и средњим школама у АП Војводини током 2015. године, у сарадњи са Центром за развој и примену науке и технологије и информатике из Новог Сада, с којим је Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, 30. децембра 2013. године, потписао протокол о сарадњи. Циљ ове манифестације јесте јачање персоналне и професионалне компетенције ученика и просветних радника у подизању свести о енергетској ефикасности, заштити животне средине и управљању отпадом, као и популаризацији нових технологија у школским и наставним и ваннаставним активностима.

Присутне је у име домаћина поздравио мр Војин Јованчевић, помоћник покрајинског секретара за образовање, кoји је истакао важност и успешност овог пројекта, те је изразио задовољство због припрема за наставак ове акције и у наредним годинама. Он сматра да је за изградњу енергетски одговорног друштва, једна од полазних тачака управо едукација младих. „Циљ ове, традиционалне манифестације, јесте да се промовише и прикаже ваш рад, ваше идеје и предлози, ваша размишљања у вези са овим тако значајним питањем из области трајно одрживог развоја. Комуникација и интеракција свих чинилаца васпитно-образовног процеса представља један прави „микрокосмос” у којем се свакодневно одвија истински процес одрастања, тог тако важног и сложеног феномена људског постојања. Да бисмо пуновредно живели потребан нам је здрав ваздух, здрава вода, здрава храна, одржива енергија, рационално коришћење постојећих ресурса, проналажење нових извора енергије као и нових начина одржавања постојећих”, рекао је, између осталог, Јованчевић.

Скупу су се обратили и инж. Драган Нешић – технички директор београдске фирме „Симпролит”, проф. др Драган Ђ. Солеша – декан Факултета за економију и инжењерски менаџмент, проф. др Марко Царић – декан Правног факултета за привреду и правосуђе и универзитетски професор Слободан Попов – председник Центра за развој и примену науке, технологије и информатике, координатор пројекта. Професор Слободан Попов говорио је о суштинској важности ове манифестације. „Овим пројектом треба да се укаже, не само на то да енергије има у изобиљу, већ и на то да око нас постоје и разни извори и разне могућности да се до ње дође, а који до сада нису искоришћени. С обзиром на то да су претходне реализације пројекта задовољиле, чак и превазишле очекивања, организатори сматрају да је овогодишња реализација још више допринела промоцији постављеног циља. Пројекат је иновиран и обогаћен на бази сугестија и искустава из претходне реализације. Манифестација, у коју су укључена деца предшколског узраста и ученици основних и средњих школа, представља најцелисходнији пут ка развијању односа према енергији која је све већи проблем цивилизације.”

Две најуспешније школе у 2015. години јесу Основна школа „Жарко Зрењанин” из Зрењанина и Техничка школа „Михајло Пупин” из Куле. Ученицима и менторима додељене су вредне награде и дипломе.

Покровитељ ове манифестације – која се реализује већ седму школску годину – јесте Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, док је организатор и реализатор Центар за развој и примену науке, технологије и информатике.

fixed-img