Picture of the authorPicture of the author
/ , четвртак, 25.01.2018

Додељене награде у оквиру програма „Енергија је свуда око нас 2017”

25012018_Kovacevic, dodela nagrada-9

Читај ми

Читај ми
AA

Основна школа „Фејеш Клара” из Кикинде и „Техничка школа 23. мај” из Панчева овогодишњи су добитници прве награде програма „Енергија је свуда око нас 2017”.
Завршну свечаност пројекта Центра за развој и примену науке, технологије и информатике отворио је заменик покрајинског секретара за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Милан Ковачевић.
Том приликом, нагласио је: „Поред тога што бисмо желели да укажемо на чињеницу да енергије нема у изобиљу, због чега нам прети енергетска криза, намера нам је и да иницирамо креативно понашање деце и младих. Својим предлозима, они могу да допринесу осавремењавању и побољшању различитих видова превазилажења проблема из ове области, који се свакако базирају на коришћењу обновљивих извора енергије, као и на рационалном искориштавању постојећих извора.”

Скупу су се обратили и председник ЦНТИ, проф. др Слободан Попов, затим декан Факултета за економију и инжењерски менаџмент, проф. др Драган Солеша, као и председница жирија Јасмина Пастоњицки.

Професор Попов захвалио је присутнима на залагању за овај пројекат, те је истакао да из године у годину све више ученика учествује у њему.

Декан ФИМЕК-а, проф. др Драган Солеша нагласио је да најбоље младе људе треба стално промовисати. „Ово је место и прилика да позовемо и друге актере нашег друштва да дају свој допринос, како би могли значајније да наградимо и даље подстичемо таленте, јер они су цвет нашег друштва и наше нације. Уколико их будемо подстицали да и даље стварају и да улазе у свет стваралачке науке, можемо очекивати боље сутра”, рекао је декан који је уједно и суорганизатор ове манифестације.
Председница жирија Јасмина Пастоњицки оценила је да је жири и ове године имао тежак задатак јер је пристигло много квалитетних радова, те је било тешко одлучити ко је најбољи.

Ове године, награђене школе добиле су по један лаптоп.

„Енергија је свуда око нас” јесте програм који се у континуитету реализује у основним и средњим школама на територији АП Војводине, од школске 2009/2010. године, у сарадњи с Центром за развој и примену науке, технологије и информатике из Новог Сада.

Задатак пројекта јесте покретање активности у образовно-васпитним установама на територији АП Војводине, с циљем јачања персоналне и професионалне компетенције ученика и просветних радника у погледу подизања свести о енергетској ефикасности, заштити животне средине и управљања отпадом, као и популаризације нових технологија у школским, наставним и ваннаставним активностима.

Ученици који учествују у овом пројекту могу да искажу своју креативност различитим методама, као што су: модели и макете, мултимедијалне презентације, литерарни и ликовни радови.

Покровитељ ове манифестације је Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, организатор и реализатор Центар за развој и примену науке, технологије и информатике, док је суорганизатор Факултет за економију и инжењерски менаџмент (ФИМЕК).

fixed-img