Picture of the authorPicture of the author
/ , понедељак, 03.11.2014

Додељени сертификати практикантима у покрајинским институцијама

unnamed

Читај ми

Читај ми
AA

Свечана додела сертификата учесницима универзитетског програма радне праксе у покрајинским институцијама у школској 2013/2014. години одржана је данас, 3. новембра 2014. године, у Централној згради Универзитета у Новом Саду. Универзитетски програм радне праксе са успехом је извео још једну генерацију практиканата, а прошле школске године је на пракси било 47 практиканата. Овом приликом су додељени сертификати учесницима радне праксе, а поред тога, уручене су и захвалнице покрајинским секретаријатима, покрајинским органима управе и фондовима, дирекцијама и заводима где су практиканти обављали праксу, међу којима је и Покрајински секретаријат за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, где је на пракси било 4 студента.

Како је у уводном обраћању рекао проректор за међународну сарадњу Универзитета у Новом Саду проф. др Павле Секеруш пројекат је резултат Споразума о сарадњи Универзитета у Новом Саду, Скупштине АП Војводине и Покрајинске владе, уз подршку Мисије ОЕБС. Ова пракса траје једанаест година, а од када је почела, школске 2003/2004. године, до сада је завршило 418 студената.

– Од овог броја студената, 19 одсто њих је наставило са радом у институцијама где су били на пракси. Радна пракса је организована у 42 канцеларије у покрајинским институцијама, а за ову праксу постоји велико интересовање, па се тако однос пријављених и примљених кандидата кретао од 6 до 20 кандидата на једно оглашено место. Верујем да су студенти стекли значајна искуства и сазнања боравећи у институцијама у којима су распоређени. Неки од њих носе позитивне утиске, неки мање позитивне, али на то треба гледати као на искуства која се могу искористити у даљем раду и усавршавању – рекао је проректор Павле Секеруш.

Обраћајући се студентима, проректор Секеруш је истакао да им искуства могу дати одговоре где, како и на који начин желе да усмере своју каријеру. Захваљујући пракси стекли су релевантна искуства и компетенције додао је проректор Павле Секеруш.

Према речима представнице Мисије ОЕБС Маје Мићић задовољство је чути да је оволики број студената добио посао у институцијама где су обављали праксу, поготово за студенте који су имали прилику да се врате у своје градове и општине после завршених студија и праксе и са својим високим образовањем дају подршку институцијама на локалном нивоу.

– Мисија ОЕБС је замислила овај програм не само као подршку практикантима да стекну увид у рад покрајинских институција, него да стекну и политичко образовање и другачији начин размишљања, да на својим будућим радним местима могу да утичу на локалне, покрајинске и републичке политике – истакла је Маја Мићић.
Основни циљ овог програма је омогућавање учесницима радне праксе да се непосредно упознају са радом покрајинских органа управе, као и формирање круга свесних младих људи упознатих са демократским процесима.

fixed-img