Picture of the authorPicture of the author
/ , петак, 03.10.2014

Друга дунавска парламентарна конференција у Будимпешти

budapest2

Читај ми

Читај ми
AA

У Парламенту Мађарске у Будимпешти данас се одржава Друга дунавска парламентарна конференција, у чијем је фокусу Стратегија ЕУ за Дунавски регион, а на којој учествују председници и представници националних и регионалних парламената земаља дунавског слива, као и земаља у окружењу.

На овој конфернцији, која ће се следеће године, како је најављено, одржати у Београду, учествују председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић и председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, покрајински посланици, шефови посланичких група у Скупштини АПВ Предраг Матејин и Борислав Новаковић, као и генерални секретар Скупштине АПВ Милорад Гашић.

Као што је то био случај и на првој Дунавској парламентарној конференцији која је одржана прошле године у немачком граду Улму, парламентарци земаља дунавског региона, током говора и дискусија, и ове године су нагласили потребу стављања грађана и њихових потреба у фокус Дунавске стратегије, те истакли да ће она имати смисла само уколико се обезбеди осетан бољитак за што већи број житеља градова, региона и држава које повезује Дунав.

Учесници конференције усвојили су и Декларацију, у којој се истиче потреба за редовним састанцима и разменом информација, како би парламентарци били ближе и конкретније укључени у имплементацију Дунавске стратегије.

“Национални и регионални парламенти желе да делују као посредници између проблема и брига грађана и влада и административних тела које спроводе Дунавску стратегију”, наводи се у Декларцији, у којој је посебно истакнута потреба за побољшањем постојећих механизама и мрежа сарадње. Посебну пажњу парламентарци су посветили темама везаним за потребу интезивних консултација између влада и њихових парламената по питању Дунавске стратегије, као и потребу успостављања механизама за консултације између Европског парламента и националних парламената по истом питању.

Значајну пажњу ове године парламентарци дунавског слива посветили су теми заштите од поплава, односно, значају усклађене прекограничне заштите од поплава за целу територију Дунавског слива и његових притока.

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор је, током трајања конференције, разговарао и са председником Парламента Мађарске Ласлом Кевером, који је овогодишњи домаћин Дунавске парламентарне конференције.

fixed-img