Picture of the authorPicture of the author
/ , петак, 14.03.2014

Душан Јаковљев на промоцији Зборника радова “Aнтифашизам – АВНОЈ – аутономија”

Fotografija0184

Читај ми

Читај ми
AA

У Скупштини АП Војводине одржана је промоција Зборника радова под називом: “Aнтифашизам – АВНОЈ – аутономија”. Промоцију су организовали Удружење антифашиста Новог Сада и Савез антифашиста Војводине, уз подршку покрајинског парламента.
Зборник је настао као резултат рада угледних универзитетских професора, историчара, правника, политиколога и публициста који су учествовали на округлом столу посвећеном теми антифашизма и аутономије Војводине, одржаном у октобру месецу прошле године, такође у Скупштини АП Војводине. Зборник радова између осталог, чине осамнаест реферата, два поздравна говора и интервју историчара Миливоја Бешлина. По својој суштини, зборник садржи текстове о самосвојности Војводине, њеној аутентичној цивилизацијској, културолошкој и политичкој улози посматраној кроз призму антифашизма, авнојевског федерализма и аутономности у различитим фазама и облицима њеног развоја и уређења, навели су организатори. У име Скупштине АП Војводине као домаћин данашњег скупа, учеснике промоције поздравио је потпредседник покрајинске Скупштине Душан Јаковљев. Он је изразио задовољство данашњим скупом и нагласио да су врата покрајинске Скупштине увек отворена за сарадњу по питању тематике која је стручно обрађена у поменутом зборнику. Потпредседник Јаковљев је рекао да се нада да ће се писци новог Устава Републике Србије осврнути на оно што је написано у Зборнику и да ће положај Војводине дефинисати онако како она то и заслужује.
„Скупштини Аутономне Покрајине Војводине за коју немате дилему када је у питању антифашизам, аутономија и разумеванје авноја, је част што сте данас овде са нама. Изражавам уверење да је ово прва промоција овог значајног зборника и да се на њој нећемо задржати. Желим овом приликом да са свима вама поделим своју наду да ће људи који ће једнога дана писати нови Устав имати у виду и садржину овог зборника и да ће онда напокон, Војводину у том уставу дефинисати онако како она то и заслужује“, казао је у свом обраћању потпредседник војвођанске Скупштине Душан Јаковљев.
Поред потпредседника, о књизи су говорили и угледни историчари др Оливера Милосављевић и проф. др Ранко Кончар и угледни публициста Димтрије Боаров. Историчарка Оливера Милосављевић казала је да Зборник садржи богатство информација, анализа и расправа које читаоцима пружају могућност јасног увида у улогу антифашизма и аутономије Војводине, као и њеног стварног положаја, како у бившој СФРЈ тако и у оквиру Србије. Она је оценила да је аутономија Војводине, почев од 19. века непрестано дискрминисана и то у највећој мери од националиста, који услед неразумевања и игнорисања реалности у њој стално виде некакву претњу од сепаратизма. Упркос томе, аутономија Војводине је за разлику од антифашизма и авноја преживела, а најбоља потврда овакве тврдње јесте то да је прошле године потпуно игнорисана 70. годишњица одржавања Другог заседања АВНОЈ-а, казала је Милосављевићева. Историчар Ранко Кончар и публициста Димитрије Боаров, такође су се сложили са изнетим оценама и указали на то да су национализам и његови заговорници на све начине, често агресивном и негативном пропагандом па чак и пуком силом, покушавали и да и даље покушавају да сатанизују аутономију Војводине, али да у томе нису успели.

fixed-img