Picture of the authorPicture of the author
/ , понедељак, 01.06.2015

Два милиона динара као допринос оснаживању жена у контексту партнерског и породичног насиља

01062015_ugovor

Читај ми

Читај ми
AA

Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова, у оквиру програма намењеног унапређењу и заштити људских и мањинских права и слобода, а у циљу заштите од насиља у породици и партнерским односима, расписао је у априлу јавни конкурс за доделу средстава за реализацију програма новог запошљавања жена, које су у ситуацији партнерског и породичног насиља на територији АП Војводине. Данас је помоћница покрајинског секретара за област равноправности полова Анита Беретић уручила уговоре за четири послодавца који су добитници средстава у укупном износу од 2.144.019,48 динара.
Овај конкурс представља допринос оснаживању жена које су претрпеле, или су у ситуацији партнерског и породичног насиља и саставни је део индвидуалног плана интегрисаних услуга за заустављање насиља над женама центара за социјални рад на територији АП Војводине, а кроз запошљавање.
Анита Беретић је овим путем изразила велику захвалност послодавцима на одзиву, што представља велики изазов како за послодавце, тако и за жене које ће бити запослене за које је ово важан искорак из проблема у којем су се нашле. ,,Заједно смо, као грађанке и грађани, дневно изложени сведочанствима о убиствима жена у породичном контексту, што је друштвено зло са којим се држава и институције морају ухватити у коштац. На неколико скупова је у последњих неколико дана говорено о овој теми, а упућене су и иницијативе државним институцијама. Донети су закони и усавршавају се професионалци који се баве случајевима насиља, али је ова појава насиља и даље присутна. Један од највећих изазова за све нас у борби против насиља над женама јесте како и шта после, шта чинити када је жртва заштићена. На који начин учинити искорак ка самосталном, безбедном животу како би могла да се стара о себи и својој деци“, рекла је Беретић и додала да је читава протекла година била посвећена креирању програма на основу кога је и настао овај конкурс, те да су Секретаријат и предузетници на истом задатку са истим циљем.
Одобрена средства у укупном износу од 2.144.019,48 динара, додељена су послодавцима који заснивају радни однос на одређено време у трајању од 12 месеци са женом у ситуацији насиља и где је запошљавање саставни део плана услуга и мера у оквиру поступка за заустављање насиља који води Центар за социјални рад са седиштем на територији АП Војводине.
Поред редовних обавеза које је послодавац обавезан да извршава, неопходно је и да омогући Секретаријату и Центру за социјални рад периодични увид у спровођење активности финансираних овим конкурсом, као и да обезбеди запосленој жени мере за остваривање и заштиту права на приватност сходно закону.

fixed-img