Picture of the authorPicture of the author
/ , среда, 28.05.2014

Генерална скупштина АЕР-а предлаже мере за оснаживање региона

AER GA 1

Читај ми

Читај ми
AA

Представници више од две стотине европских региона, који у пољском граду Вроцлаву учествују на Генералном заседању Скупштине европских регија (АЕР), усвојили су данас заједничку политичку изјаву којом се новим посланицима Европског парламента (ЕП) предлаже да заједно са другим ЕУ институцијама додатно заложе и наставе да граде Европу, засновану на демократији, људским правима, родној равноправности, економском оснаживању и субсидијарности.

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, заједно са потпредседницима Браниславом Белић, Аном Томановом Макановом и Душаном Јаковљевим, учествовао је у дебатама представника европских региона и градова које су биле посвећене искуствима и предлозима о начину на који региони могу повећати привлачност за нове инвестиције и послове, улози регионалних администрација у том послу и подршци развоју малих и средњих предузећа.

Учесници су се сложили да је усвајање и развој нових технологија један од начина да се млади и образовани људи задрже у својим градовима и регијама, што је и предуслов за јачање региона у будућности.

У поруци Европском парламенту, чланови АЕР-а поручили су да би Европски парламент требало да посвети пажњу и чује глас региона по питању кохезионе политике и повећању запошљавања младих. Они од ЕП очекују и да заједнички раде на суочавању са демографским променама у ЕУ, да дају подршку економској субсидијарности и иновативним процесима.

АП Војводина је активна чланица АЕР-а од 2002. године, а ова асоцијација, која представља најмоћнију и највећу регионалну мрежу, окупља више од 270 региона и градова из 33 земље Европе.

fixed-img