Picture of the authorPicture of the author
/ , петак, 30.05.2014

Генерални интерес читавог друштва мора да превлада дневно политичке потребе

pastor

Читај ми

Читај ми
AA

На данашњој седници Управног одбора Фонда „Европски послови“ (ФЕП), којом је председавао председник Скупштине АП Војводине и председник УО овог Фонда Иштван Пастор, разматран је извештај о раду за 2013. годину и разговарано о наредним корацима у циљу привлачења средстава и друштвено-економског развоја.

Након седнице, председник Пастор је истакао да у политици треба да постоје теме око којих се не убирају дневно политички поени, него се постиже консензус, јер када постоји договор, онда изборне трке могу бити савладаване тако да генерални интерес читавог друштва превлада дневно политичке потребе.

„Са аспекта мог доживљаја политике, градња институција, нарочито градња институција у функцији привлачења европског новца јесте једна таква тема. Из тог разлога мислим да би требало да буде свеједно у ком саставу ради УО, требало би да буде свеједно како се зове председник УО и требало би за све актере политичког живота да буде циљ да поспеше рад такве једне институције“, истакао је Пастор, додајући да ће се Извештај о раду ФЕП наћи пред покрајинским посланицима, и да не значи да они не треба да имају критички осврт на њега, али да свакако морају имати у виду важност рада ове институције.

Он је истакао да је Фонд је аплицирао са пет пројеката као директни апликант и да је на бази тих пројеката привукао близу један милион еура, а да је припремљено и девет нових пројеката.

„На данашњој седници наставили смо заједничко размишљање о покретању Академије европски послови, која би требала да буде институционализована форма обуке, те је УО Фонда охрабрио руководство Фонда да обави разговоре са сличним институцијама у окружењу, како би до краја јуна месеца и почетком јула поново имали седницу где би донели начелне одлуке о покретању ове идеје, са амбицијом да та академија почне са радом већ за 2014/15 годину“, рекао је Пастор.

Покрајински секретар за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Бранислав Бугарски рекао је да су резултати који су постигнути на територији АП Војводине, резултати изградње капацитета за апсорбовање средстава и писање пројеката.

„Ми смо поносни на чињеницу што је преко 350 пројеката у вредности преко 100 милиона евра до сада на територији АПВ реализовано управо из пројеката прекограничне сарадње“, рекао је Бугарски и истакао да од људског фактора и капацитета који постоје зависи успешност привлачења средстава.

„Други, нажалост, негативан тренд који смо могли да препознамо у појединим локалним самоуправама јесте да не постоји то јасно разграничење између дневне политике и изградње институција и капацитета који треба да обезбеде друштвено-економски развој. И поред тога Управни одбор је подржао и ради заједно са Покрајинским секретаријатом за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу на идеји да направимо неку врсту Академије у оквиру нашег едукативног центра за запослене у институцијама, и тај капацитет даље надограђујемо како би у периоду који је пред нама били још ефикаснији у добијању и трошењу европских средстава“, поручио је Бугарски.

Директор ФЕП Синиша Лазић оценио је да је у остваривању конкретних резултата међурегионалне сарадње значајну улогу имала Мађарска са којом АПВ има највише пројеката, те да се отвара све већа могућност сарадње са Републиком Хрватском, Румунијом и БиХ.

„Неке ствари које су се дешавале у последње време, пре свега мислим на проблем са поплавама, указују на то да постоји неколико пројеката који су били добро препознати. Сигуран сам да ћемо у наредном периоду могућностима које ће се отварати кроз фондове солидарности и кроз неке друге врсте помоћи добити подршку и унапредити безбедност пре свега оних који живе у сливовима великих река који се налазе у АПВ, а самим тим обезбедити и материјална добра која постоје у том подручју“, рекао је Лазић.

fixed-img